Sznycle wieprzowe w potrawce z papryki*

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Sznycle wieprzowe w potrawce z papryki
full_p7050704_.jpg


Składniki
4 sznycle wieprzowe (po 150 g - 200 g)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 średnie papryki (czerwona, zielona, żołta)
4 średnie pomidory
150 ml białego wytrawnego wina
5 listków szałwi
olej słonecznikowy
sól, pieprz

Cebulę pokroić w kostkę a paprykę w paski. Czosnek drobno posiekać. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w ćwiartki.

Sznycle wieprzowe posolić i popieprzyć. Następnie smażyć w oleju słonecznikowym po 4 - 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu sznycle wyjąć z rondla.

W tym samym rondlu dodając trochę oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem i papryką. Gdy cebula się zeszkli, jarzyny podlać winem. Po minucie dodać pomidory i listki szałwi. Wszystko wymieszać.

Teraz sznycle znowu mogą wrócić do rondla. Należy je ułożyć na jarzynach i dusić około 20 minut. Pod koniec dosmaczyć solą i pieprzem.


Do sznycli serwuję ziemniaki z wody posypane natką pietruszki i mizerię.
Można je zastąpić cielęcymi (sprawdziłam).

<!--emoid:cheers:--><!--endemo--> winem, ktorego uzylo sie do gotowania.

Smacznego

Marga
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: