Z
zyglis
Guest
Ilości składników nie podaję, robie na oko w zależności od ilości konsumentów
Ziemiaki ugotowane na lekko twardawe, pokrojone w plastry i zrumienione na oleju. Mięso mielone wieprzowo-wołowe podsmażone z drobno posiekaną cebulką. Opcjonalnie osobno podsmażone ( też zrumienione ) pieczarki lub ugotowaną mrożoną fasolkę szparagową. Przyprawy to oczywiście sól, pieprz, oregano Lub żioła prowansalskie.
Naczybie żaroodporne cieniutka wysmarowane olejem, na ułożoną warstwę ziemniaków wykładam warstwę mięsa, na to pieczarki lub fasolkę, z kolei na to obrane ze skóry i pokrojone w plastry pomidory, i znów warstwa w tej samej kolejności na wierzchu warstwa ziemniaków.
@ jajka rozmącone ze śmietaną ( opcjonalnie z mlekiem ) do tego starty na drobno żółty ser ( gołda ) i po wymieszaniu polewam zapiekankę a na koniec, lekko opruszam tartą bułką. Zapiekam 30 - 40 minut w temperaturze 200 stopni
Do takiej zapiekanki podaję surówkę lub sałatę.
Zyczę smacznego i pozdrawiam.
Ziemiaki ugotowane na lekko twardawe, pokrojone w plastry i zrumienione na oleju. Mięso mielone wieprzowo-wołowe podsmażone z drobno posiekaną cebulką. Opcjonalnie osobno podsmażone ( też zrumienione ) pieczarki lub ugotowaną mrożoną fasolkę szparagową. Przyprawy to oczywiście sól, pieprz, oregano Lub żioła prowansalskie.
Naczybie żaroodporne cieniutka wysmarowane olejem, na ułożoną warstwę ziemniaków wykładam warstwę mięsa, na to pieczarki lub fasolkę, z kolei na to obrane ze skóry i pokrojone w plastry pomidory, i znów warstwa w tej samej kolejności na wierzchu warstwa ziemniaków.
@ jajka rozmącone ze śmietaną ( opcjonalnie z mlekiem ) do tego starty na drobno żółty ser ( gołda ) i po wymieszaniu polewam zapiekankę a na koniec, lekko opruszam tartą bułką. Zapiekam 30 - 40 minut w temperaturze 200 stopni
Do takiej zapiekanki podaję surówkę lub sałatę.
Zyczę smacznego i pozdrawiam.