zapiekanka z ziemniaków i mielonego

Z

zyglis

Guest
Ilości składników nie podaję, robie na oko w zależności od ilości konsumentów
Ziemiaki ugotowane na lekko twardawe, pokrojone w plastry i zrumienione na oleju. Mięso mielone wieprzowo-wołowe podsmażone z drobno posiekaną cebulką. Opcjonalnie osobno podsmażone ( też zrumienione ) pieczarki lub ugotowaną mrożoną fasolkę szparagową. Przyprawy to oczywiście sól, pieprz, oregano Lub żioła prowansalskie.
Naczybie żaroodporne cieniutka wysmarowane olejem, na ułożoną warstwę ziemniaków wykładam warstwę mięsa, na to pieczarki lub fasolkę, z kolei na to obrane ze skóry i pokrojone w plastry pomidory, i znów warstwa w tej samej kolejności na wierzchu warstwa ziemniaków.
@ jajka rozmącone ze śmietaną ( opcjonalnie z mlekiem ) do tego starty na drobno żółty ser ( gołda ) i po wymieszaniu polewam zapiekankę a na koniec, lekko opruszam tartą bułką. Zapiekam 30 - 40 minut w temperaturze 200 stopni
Do takiej zapiekanki podaję surówkę lub sałatę.
Zyczę smacznego i pozdrawiam.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Będę robić A ja bym pewnie i fasolkę wrzuciła i pieczarki, czy nie bardzo wyjdzie wtedy, jak Pan myśli :
 
Z

zyglis

Guest
Ze względu na szczupłosć największego naczynia żaroodpornego ( byłoby chyba trudno wszystko razem zmieścić ), nie przyszło mi na myśl, zeby to połączyć. To bardzo dobry pomysł. Stale się uczę, Dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Zrobiłam tę zapiekankę, ale niestety ziemniaki mi się za mocno ugotowały i nie dałam rady pokroić w ładne plastry i jeszcze podsmażyć
icon_sad.gif
Dałam więc tylko ugotowane. Tak jak mówiłam dodałam i pieczarki i fasolkę żółtą i zieloną, ale jej nie gotowałam tylko na patelni poddusiłam lekko z dodatkiem masła. Całość wyszła bardzo smaczna, tylko na moją dwuosobową rodzinę troszkę za dużo, ale to nic, odgrzewana pewnie też będzie super. Potem zamieszczę zdjęcie, bo bardzo mi się podobała zanim ją jeszcze zapiekłam Dziękuję za przepis. Spróbuję jeszcze kiedyś na pewno z podsmażonymi ziemniakami.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Beata, dawaj zdjecie, bo bede jutro robic :mrgreen:

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ooo, jakie fajne

dzieki

na jutro mam juz niestety zeberka, ale potem robie koniecznie :mrgreen:

pzdr
yenn
 

nadhia

Member
Gru 16, 2006
182
0
16
ja też robię coś takiego - ziemniaki i cebula z mielonym, tyle że zamiast pieczarek daję sos grzybowy. Na wierzch ser. Mniałmuśne z mlekiem do popicia.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Robiłam tą zapiekankę spory czas temu, ale zapomniałam dać komentarz
icon_redface.gif

Pyszna wyszła
icon_mrgreen.gif
Powtórki też
mniam.gif
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
dzisiaj zrobilam na obiad. zamiast pomidorow uzylam koncentratu, ale i tak zapiekanka wyszla przepyszna!

dziekuje za przepis
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Zrobiłam dziś na obiad. Super smaczna zapiekanka!! Szkoda, że nie zrobiłam jej wcześniej, bo będę ją często powtarzać. Dodałam prócz pomidorów kiszonego ogórka pokrojonego w kosteczkę. Pycha.
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
ja jutro wariacje na temat tej zapiekanki robie : dodam bakłażana i cukinię, bo sie plączą po lodówce ;))