Wrzuc ja w taka marynate
1/2 szklanki oliwy z oliwek
8 zabkow czosnku cienko pokrojone w poprzek
1 lyzeczka zmielonego kminku
1/3 szklanki soku z limonek
1/3 szklanki soku z pomaranczy
1 1/2 lyzeczki gruboziarnistej soli
1/2 lyzeczki czarnego pieprzu
1/2 lyzeczki zmielonego oregano
1/4 szklanki swiezych siekanych lisci koledry lub miety
proporcja na ok 1kg poledwiczek.
Sos marynata nosi nazwe Mojo
.Rozgrzej oliwe w glebokim rondlu, na srednim ogniu. Dodaj czosnek i kminek i smaz ok 1-2 min., az czosnek przybieze zlotawy kolor, zacznie pachniec. Nie smaz zbyt dlugo bo bedzie on gorzki. Dodaj sok z limonek, pomaranczy , wymieszaj, wsyp sół, pieprz, oregano oi 1/3 szklanki wody. zagotuj. dopraw do smaku, dodajac sol, lub kminek lub jedno i drugie.Odstaw sos az ostygnie i dodaj swieze listki.
Uformuj poledwiczki, (zrob to jak chcesz, jak umiesz, wymysl cos swojego sposobu nie umiem ci opisac musialabys to zobaczyc , lub zerknij w jakas książkę), Polej je polowa przygotowanego sosu i zapomnij o nich przynajmiej na 3 godziny.. Mozesz je upiec, zgrilowac, to juz twoja sparawa. Wykoncz poledwiczki plastrami cebuli slodkiej i pomaranczy.Polej sosem wymysl dodatki.
To nie moj przepis a pana Stevena Reichlena.
Smacznego.
1/2 szklanki oliwy z oliwek
8 zabkow czosnku cienko pokrojone w poprzek
1 lyzeczka zmielonego kminku
1/3 szklanki soku z limonek
1/3 szklanki soku z pomaranczy
1 1/2 lyzeczki gruboziarnistej soli
1/2 lyzeczki czarnego pieprzu
1/2 lyzeczki zmielonego oregano
1/4 szklanki swiezych siekanych lisci koledry lub miety
proporcja na ok 1kg poledwiczek.
Sos marynata nosi nazwe Mojo
.Rozgrzej oliwe w glebokim rondlu, na srednim ogniu. Dodaj czosnek i kminek i smaz ok 1-2 min., az czosnek przybieze zlotawy kolor, zacznie pachniec. Nie smaz zbyt dlugo bo bedzie on gorzki. Dodaj sok z limonek, pomaranczy , wymieszaj, wsyp sół, pieprz, oregano oi 1/3 szklanki wody. zagotuj. dopraw do smaku, dodajac sol, lub kminek lub jedno i drugie.Odstaw sos az ostygnie i dodaj swieze listki.
Uformuj poledwiczki, (zrob to jak chcesz, jak umiesz, wymysl cos swojego sposobu nie umiem ci opisac musialabys to zobaczyc , lub zerknij w jakas książkę), Polej je polowa przygotowanego sosu i zapomnij o nich przynajmiej na 3 godziny.. Mozesz je upiec, zgrilowac, to juz twoja sparawa. Wykoncz poledwiczki plastrami cebuli slodkiej i pomaranczy.Polej sosem wymysl dodatki.
To nie moj przepis a pana Stevena Reichlena.
Smacznego.
Ostatnią edycję dokonał moderator: