IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Krem orzechowy
Buka
post 27 Feb 2005, 10:05
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 18.779
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Krem orzechowy:
20 dkg orzechów startych na wiórki w specjalnej maszynce lub rozdrobnionych w inny sposób zaparzyc filiżanką /ok. 150 mml/ wrzącego mleka, ostudzić.
25 dkg masła utrzec z 1 szklanką cukru pudru na puch, dodać ochłodzone orzechy, spory kieliszek rumu lub spirytusu, zmiksować na gładko.
Można też z braku cukru pudru dodać cukier kryształ do gorących orzechów i wymieszać do rozpuszczenia.
Krem dobry do przekładania biszkoptowych blatów i sklejania ciastek bezowych.
Proporcja na niedużą tortownicę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dosiazet
post 16 Sep 2006, 20:00
Post #2


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 298
Dołączył: 29-July 06
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 2.062



Czy to jest jak masło orzechowe? czy raczej krem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 5 Jun 2008, 18:55
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



Zrobilam wczoraj do orzeszkow icon_biggrin.gif
Jak dla mnie ciut za slodki, ale nie jest zle, nastepnym razem zmniejsze ilosc cukru i bedzie dobrze.
-Zdecydowanie lepszy jest na drugi dzien.
Aha, orzechy mialam kupne, wiec nie byly dokladnie zmielone, ale w kremie kawaleczki orzechow nie przeszkadzaja icon_biggrin.gif

Buka dziekuje slicznie za przepis cvety.gif Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ten krem icon_biggrin.gif - Dziekuje bussi.gif
Nie wiem, czy bedzie widac dokladnie ten krem, ale zamieszczam zdjecie, na dowod, ze zrobilam icon_wink.gif icon_mrgreen.gif

Załączony plik  PICT0044.JPG ( 96.06K ) Suma pobrań: 44
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 5 Jun 2008, 18:59
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



ojej,piękności!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 5 Jun 2008, 19:01
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



Dziekuje icon_mrgreen.gif
bussi.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 5 Jun 2008, 19:06
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Caritka ,tak sie przymierzam do tych orzeszków ,a że niedługo będzie okazja .....A te twoje są apetyczne ,oj apetyczne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 5 Jun 2008, 19:13
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



CYTAT(Margot @ 5 Jun 2008, 20:06 ) *
Caritka ,tak sie przymierzam do tych orzeszków ,a że niedługo będzie okazja .....A te twoje są apetyczne ,oj apetyczne

Mam nadzieje, ze beda Ci smakowac, jesli skusisz sie na ten przepis icon_wink.gif
- jeszcze raz- dziekuje bussi.gif
-szkoda, ze Wasza poczta strajkuje, bo moglabym Ci pare wyslac icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 5 Jun 2008, 19:17
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



a jakiś kurier może by dowiózł ? icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 5 Jun 2008, 19:20
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



CYTAT(Margot @ 5 Jun 2008, 20:17 ) *
a jakiś kurier może by dowiózł ? icon_mrgreen.gif

Kurierem chyba niebezpiecznie, bo jakby mu zapachnialy? icon_mrgreen.gif
Zostaje Ci samej przyjechac po odbior icon_mrgreen.gif - ale musisz sie pospieszyc, bo jak Maz dosiadzie, to chwila moment...
icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moni20
post 5 Jun 2008, 20:32
Post #10


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.319
Dołączył: 18-November 07
Skąd: D
Użytkownik nr: 6.326



Caritka jakie sliczne orzeszki, jak uzyskalas taki fajny ksztalt orzeszka ? ? Masz jaka specjalna blaszke czy foremki ? ? I z jakiego przepisu upieklas te ciasteczke ? ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 5 Jun 2008, 21:21
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 18.779
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



No proszę, stary przepis doczekal się realizacji. icon_mrgreen.gif Bardzo sie ciesze, Caritko, ze Ci się nadał. A orzeszki, jak na wystawę. Śliczne i apetyczne.
Szkoda, ze kurierzy moga okazac się łakomczuchami. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 5 Jun 2008, 21:24
Post #12


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



CYTAT(moni20 @ 5 Jun 2008, 21:32 ) *
Caritka jakie sliczne orzeszki, jak uzyskalas taki fajny ksztalt orzeszka ? ? Masz jaka specjalna blaszke czy foremki ? ? I z jakiego przepisu upieklas te ciasteczke ? ?


pewnie patelnię icon_wink.gif bo na foremki one nie wyglądają icon_mrgreen.gif mam foremki to widzę różnicę icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 6 Jun 2008, 11:47
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



CYTAT(moni20 @ 5 Jun 2008, 21:32 ) *
Caritka jakie sliczne orzeszki, jak uzyskalas taki fajny ksztalt orzeszka ? ? Masz jaka specjalna blaszke czy foremki ? ? I z jakiego przepisu upieklas te ciasteczke ? ?

Dziekuje bussi.gif
Nie, nie mam ani blaszki ani patelni. Mam taki "przydas" elektryczny do wypiekow orzeszkow. Sprawdza sie rewelacyjnie.
Pieklam z tego przepisu i tam rowniez mozna zobaczyc, jak wyglada ta maszynka icon_biggrin.gif

CYTAT(Buka @ 5 Jun 2008, 22:21 ) *
No proszę, stary przepis doczekal się realizacji. icon_mrgreen.gif

Buka, ten przepis mialam juz od dawna na oku icon_mrgreen.gif tylko wczesniej jakos nie umialam sie za niego zabrac.
Zachcialo mi sie orzeszkow ( choc nie powinnam nic slodkiego icon_rolleyes.gif ) i wreszcie padl wybor na ten krem icon_mrgreen.gif
-Nie zaluje icon_lol.gif

CYTAT
Bardzo sie ciesze, Caritko, ze Ci się nadał. A orzeszki, jak na wystawę. Śliczne i apetyczne.

Nadal sie, nadal icon_lol.gif Orzeszki z tym kremem wyszly pycha. Na pewno bedzie powtorka, ale to juz mowilam icon_wink.gif

CYTAT
Szkoda, ze kurierzy moga okazac się łakomczuchami. icon_mrgreen.gif

rofl.gif

CYTAT(ewalukas @ 5 Jun 2008, 22:24 ) *
pewnie patelnię icon_wink.gif bo na foremki one nie wyglądają icon_mrgreen.gif mam foremki to widzę różnicę icon_wink.gif

Pudlo icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zxc
post 26 Jan 2012, 21:42
Post #14





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 16
Dołączył: 30-July 11
Użytkownik nr: 33.445



Trzeba przed zmieleniem namoczyć orzechy we wrzątku żeby pozbyć się goryczy czy nie ma takiej potrzeby??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zxc
post 28 Jan 2012, 21:12
Post #15





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 16
Dołączył: 30-July 11
Użytkownik nr: 33.445



Zrobiłem wczoraj ten krem zgodnie z przepisem , dałem 50 ml spirytusu i muszę powiedzieć że wyszedł trochę taki mało wyraźny w smaku , musiałem dodać więcej cukru bo wcale nie był słodki. Trochę brakuje intensywności w smaku , jest orzechowy ale taki bardziej delikatny , może orzechy powinno się lekko przyrumienić w piekarniku albo na patelni. Przełożyłem nim biszkopt orzechowy po lekkiej modyfikacji z tego przepisu http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Tort-or...owo-kawowy.html i bardziej czuć orzechy właśnie z niego niż z kremu. Następnym razem dam więcej cukru i dodatkowo spody posmaruję konfiturą z czarnej porzeczki.

Do Caritka:
Ile dałaś cukru i jakiego , zwykłego czy cukru pudru?? Naprawdę mój krem wcale nie był słodki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 28 Jan 2012, 22:48
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 18.779
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Zxc, każdy przepis można zmodyfikować i podrasować według swojego smaku. icon_smile.gif Tego kremu używam do przekładania zwykłego białego biszkoptu i pewnie dlatego smak orzechów jest bardziej wyczuwalny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd May 2019 - 00:14