Dipy z mojej kuchni :)

KasiaRybka

Member
Lut 18, 2005
880
0
0
Pasta rozyjska z orzechami

- 20 dag twarogu
- łyżka masla
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 4-5 ząbków czosnku
- sól,pieprz do smaku.

Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą i pieprzem.Potem utrzec masło i stopniowo,cały czas mieszając, dodać do niego twaróg i czosnek.Przygotowaną pastę wymieszać z orzechami,lekko schłodzić.Przed podaniem mozna posypać melisą lub pietruszką.


Pasta z makreli

spora wędzona makrela
20 dag półtłustego twarogu
ze trzy konserwowe ogórki
2 łychy majonezu
koperek świeży lub suszony
sól, pieprz
łyżeczka przecieru pomidorowego

Makrelę pozbawić ości i skóry i dokładnie rozgnieść z twarogiem.
Wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami, dodać majonez, przecier pomidorowy, przyprawy, trochę posiekanego koperku i dokładnie połączyć.


Pasta jajeczna

6 jajek ugotowanych na twardo 25 dag utartego żółtego sera 15 dag masła 2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku

Jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać. Dodać ser, majonez i miękkie masło. Całość zmiksować. Masę doprawić solą i pieprzem. Dodać szczypiorek i koperek. Dokładnie
wymieszać.

Pasta z wędliny

4 jajka na twardo,
resztki wędlin ok. 40dkg,
szczypiorek


Wędlinę (kiełbasa, szynka, cokolwiek co za wędlinę uchodzi) zmielić w maszynce do mięsa, jaka ugotowane na twardo równiez, szczypiorek posiekać wymieszac ze wszystkim odczekac aż się przegryzie i sprawdzic czy konieczne jest solenie.


Dip musztardowo-pomidorowy

1 duży jogurt naturalny lub śmietana, 1 mały kefirek, 1/2 słoiczka musztardy grillowej Kamis'a, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki majonezu, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, 1/2 - 1 łyżeczki przyprawy grillowej, sól i pieprz do smaku

Jogurt i kefirek przelać do miski. Dodawać kolejno majonez, musztardę, koncentrat pomidorowy, czosnek i miód, Wymieszać dokładnie na sos o gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą grillową.


Dip twarogowo-ziołowy

25 dkg tłustego białego twarogu 100 ml kwaśnej gęstej śmietany, lub jogurtu 50 ml majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku


Twaróg zmiksować ze śmietaną i majonezem. Dodać zioła, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Gdyby dip był za gęsty rozprowadzić śmietaną. Podawać do pieczonych ziemniaków.


Na kanapki miła odmiana a lodówka posprzątana


Dip orzechowy

świeży ogórek
5 łyżek keczupu
50 g orzechów włoskich mielonych
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Obrany ogórek zmiksować z keczupem i orzechami. Dodać przyprawy.


Dip kolorowy

1 burak
łyżka kaparów
200 ml naturalnego jogurtu
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka keczupu
cukier
sól, pieprz


Ugotowany burak obrać i zmiksować ze wszystkimi składnikami. Schłodzić.



Dip z rokpolem

50 g sera pleśniowego, najlepiej rokpola
200 ml naturalnego jogurtu
łyżka soku z cytryny
pieprz


Zmiksować wszystkie składniki. Ewentualnie doprawić cukrem. Schłodzić.



Dip z awokado

1 awokado
100 ml naturalnego jogurtu
1/2 cebuli
ząbek czosnku
łyżeczka oliwy
łyżka siekanej naci pietruszki
2 łyżki soku z cytryny


Awokado obrać i zmiksować z pozostałymi składnikami.


Dip z selera

2 łyżki jogurtu naturalnego
15 dag twarożku
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki młodych lici selera
sól, pieprz


Utrzeć twarożek z jogurtem. Dodać drobno posiekaną łodygę selera i siekane liście selera.

Pasta z fasoli

1/2 szkl. fasoli
4 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
15-20 dag pieczarek
cebula
olej do smażenia


Fasolę namoczyć na noc. Ugotować,zemleć. Pieczarki pokroić i podsmażyć z cebulą. Również zmielić. Wszytsko razem wymieszać i przyprawić.

Pasta ogórkowa

ogórek
pęczek rzodkiewek
20 dag twarogu
szczypiorek / ząbek czosnku

Starte na tarce rzodkiewki i ogórek wymieszać z twarogiem. Wymieszać ze szczypiorkiem lub rozgniecionym czosnkiem, przyprawić.

Pasta musztardowa

4 jajka
duża cebula
łyżka oleju
2 łyżki ostrej musztardy z całymi ziarnami gorczycy
sól

Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać, cebulę drobno pokroić. Wszystkie składnik rozetrzeć razem. Doprawić solą.

Pasta jajeczno-pomidorowa

4 jajka
duża cebula
łyżka oleju
2 łyżki ostrej musztardy z całymi ziarnami gorczycy
sól

Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać, cebulę drobno pokroić. Wszystkie składnik rozetrzeć razem. Doprawić solą.

Pasta serowa z czosnkiem

20 dag twarogu
15 dag bryndzy
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
8 ząbków czosnku
sól, pieprz

Bryndzę dokładnie rozgnieść widelcem, dodać zmielony twaróg, dolewając stopniowo jogurt, ucierać wszystkie składniki na gładką masę

Pasta z zielonego groszku

1 puszka groszku
łyżeczka masła
3 łyżki oleju
cząber
sól, pieprz

Groszek zmielić / zmiksować, połączyć z pozostałymi składnikami.

Pasta z pora i jajek

1 por
4 jajka na twardo
3-4 korniszonów
15 dag żółtego sera
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
śól, pieprz

Pora drobno pokroić, jajka porkoić w kostkę, ogórki utrzeć na grubej tarce, wymieszać całość z majonezem i śmietaną oraz przyprawami.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Fajne te pasty, ale jednak wolę jak przepisy są zamieszczone pojedynczo a nie po kilka sztuk w jednym wątku.
 

KasiaRybka

Member
Lut 18, 2005
880
0
0
Beata nie chciałam robić zamętu, a i pewnie niektóre moje przepisy sa już na forum, a, że jest mnóstwo postów nie chcialo mi się szukać, żeby sie dopisać, a nie chciałam dublować.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Nic się nie stało przecież, tylko tak mówię, że wolę jak widzę tytuły przepisów jak szukam czegoś w całym dziale bez wyszukiwarki