Szarlotka bardzo szybka

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Z kruchego ciasta, z pyszną cukrową skorupką na wierzchu




blaszka 17 x 24 cm

składniki
Składniki ciasta:
30 dag mąki
15 dag cukru
10 dag masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
oraz:
4 duże jabłka
3 -4 łyżki cukru
1-2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki grubego cukru kryształu (do posypania)

sposób przygotowania
Składniki ciasta wsypać na stolnicę, wyrobić ciasto siekając najpierw nożem, a kiedy już będą składniki dobrze rozdrobnione i połączone ze sobą, zagnieść szybko ciasto. Włożyć na chwilę do lodówki.
Jabłka obrać ze skórki i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na pół. Każdą połówkę rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki.
Jedną połówką ciasta wykleić dno foremki, na nim rozłożyć jabłka, przykryć drugą połową ciasta. Posypać na wierzchu grubym cukrem kryształem. Ponakłuwać ciasto do spodu zaostrzonym patyczkiem (zapobiega to zakalcowi).
Piec ok. 40-50 minut.
 

bacha

Member
Wrz 15, 2004
461
0
0
upiekłam i właśnie się zajadam

rzeczywiście, robi się błyskawicznie i jest bardzo dobra, ale ja sobie jeszcze ujęłam roboty, bo zamiast jabłek dałam przecier jabłkowy ( z papierówek, produkcji mojej mamy), a górną warstwę ciasta potarkowałam na tarce jarzynowej

pycha!
 

mikiD

Member
Wrz 24, 2004
236
0
0
Pyszne
icon_biggrin.gif
Mój K. po przełknieciu pierwszego kęsa powiedział: "fajoskie :lol: "
O..., widzę, że już po drugi kawałek poszedł, jak wyszłam z kuchni :mrgreen: A brzuszek rośnie :wink:
 

bacha

Member
Wrz 15, 2004
461
0
0
tak, margolciu
jabłuszka obrane, rozgotowane z cukrem i zawekowane w słoiczkach
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Pieke juz drugi raz !
Typowa (w moim rozumieniu) polska szarlotka ;)
Z lenistwa czescia ciasta wyklejam spod, a na jablka robie z drugiej porcji cos podobnego, jak kruszonka (niestety, mnie sie ono na mojej tarce nie chce scierac - pewnie przez tarke).
Dziekuje
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Przepyszna ta szarlotka!!!
Bardzo szybko sie robi- a jeszcze szybciej sie zjada
icon_mrgreen.gif

Forme mialam ciut wieksza ( 24x37) i wyszla troche cienka, ale cudna!
Nastepnym razem zrobie z podwojnej porcji i w jeszcze wiekszej blasze, bo na prawde, jest tak pyszna, ze znika w mgnieniu oka.
Nie mialam grubego krysztalu, uzylam "Hagelzucker" ( wyglada, jak "grad"
icon_biggrin.gif
)
Calosc wyszla na prawde super!
Przepis wchodzi na stale
icon_lol.gif

Jotko- bardzo wielgachne dzieki za swietny przepis
bussi.gif
cvety.gif
anbetung.gif

Bardzo polecam
daumen.gif
i zachecam do sprobowania
icon_lol.gif


PICT0006.JPG
 

Załączniki

  • PICT0006.JPG
    PICT0006.JPG
    68.2 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moat

Member
Lip 16, 2006
6
0
0
Nie wiem, czy mogę zamieścić swój przepis w tym wątku,ale mam nadzieję,że autorka się nie obrazie
icon_smile.gif
Bez sensu byłoby zakładać nowy wątek o innej szarlotce, którą robi się w ekspresowym tempie.
icon_wink.gif
Niestety nie pamiętam dokładnie skąd jest ten przepis (korzystała z niego już bardzo dawno temu), ale chyba z którejś książki z serii "Biblioteczka poradnika domowego". Ale do rzeczy
icon_smile.gif

Składniki:
szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka kaszy manny, kostka margaryny, jabłka, cynamon.
Wykonanie:
Sypkie składniki mieszamy razem. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dużą tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki układamy warstwami tj. na dno 1/3 sypkiej części, potem połowa jabłek, które posypujemy cynamonem, znów część sypka (taka sama ilości jak na dnie), jabłka, cynamon, pozostałe sypkie składniki. Na zakończenie kroimy margarynę w plastry i układamy na wierzchu.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż szarlotka się zrumieni.
Przepis ten jest jak widać niezwykle łatwy w przygotowaniu (idealny dla osób "stawiających" pierwsze kroki w kuchni), a sama szarlotka naprawdę pyszna.
Smacznego
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

moat

Member
Lip 16, 2006
6
0
0
O, to przepraszam.
icon_smile.gif
Ponieważ na razie mam zbyt mało napisanych postów, żeby korzystać z wyszukiwarki, trochę ciężko mi sprawdzić, czy jakiś przepis już się pojawił.
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ale nic sie nie stało
icon_wink.gif

Fajnie, że chciałas sie z nami czyms swoim podzielić
icon_biggrin.gif

cvety.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_biggrin.gif
My tez zjedlismy prawie wieksze pol blaszki jeszcze ciepla
icon_mrgreen.gif


Tym ciastem podzielilam sie z sasiadem ( starszy Pan, od ktorego otrzymuje co jakis czas jablka
icon_biggrin.gif
)
gdy mnie spotkal, powiedzial, ze bardzo pyszne to ciasto, ze takiego jeszcze nie jadl
icon_biggrin.gif

Dzis znowu dostalam od Niego jablka i znowu podziekuje Mu w formie tego ciasta
icon_biggrin.gif