Mazurek różany

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Migdałowe ciasto, o dominującym smaku konfitury z płatków róży; jego słodycz świetnie przełamuje kandyzowana skórka pomarańczowa


blaszka 24x28 cm

3 jajka
1 szklanka cukru
7 łyżek konfitury z płatków róży
10 dag mielonych migdałów
8 dag tartej bułki
skórka pomarańczowa kandyzowana – ok. 4 łyżek
małe gotowe bezy – 7-8 szt
kilka gotowych różyczek z marcepanu
na lukier:
2 białka
15 dag cukru pudru

sposób przygotowania
Całe jajka utrzeć z cukrem i 2 łyżkami konfitury z róży.
Dodać mielone migdały i tartą bułkę, wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
Wyłożyć prostokątną blaszkę papierem pergaminowym, rozłożyć równo ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone (wbity patyczek powinien być suchy). Trzeba tutaj uważać, żeby nie przesuszyć zbytnio ciasta.
Przestudzić upieczone ciasto. Delikatnie zdjąć pergamin, przełożyć ciasto na deseczkę czy paterę, na której będzie podawane.
Posmarować ciasto konfiturą z róży (na blaszkę 24x28cm potrzeba ok. 5 łyżek konfitury). Pokruszyć bezy i rozsypać na konfiturze.
Przygotować lukier: rozetrzeć w makutrze białka z cukrem pudrem na gładką, płynną masę. Nabierać lukier na łyżkę i polewać mazurek, tak żeby pokryć całą powierzchnię.
Ozdobić skórką pomarańczową i gotowymi różyczkami z marcepanu lub kandyzowanymi owocami.
Zostawić do zastygnięcia lukru.
 

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
jako fanka mazurków - zapisałam, brzmi pysznie
icon_smile.gif

Jotko, skąd masz mojego kota? :mrgreen:
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Jeny, przecież to mój Kajtek. A mazurek brzmi pysznie i tak ...niezwykle.
 

reniam

Member
Lut 17, 2006
592
0
0
Przywiozłam sobie zGrecji miód różany i mam pytanie :!:
Czy jeśli dodam do ciasta tego miodu to będzie dużygrzech [zamiast konfitury] :
bo tak myślę do czego go użyć.