Babka czekoladowa na czerwonym winie

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Babka czekoladowa na czerwonym winie
Babka- hit z czasow studenckich. Lekka, latwa i
cheers.gif

200g masla
200g cukru
4 zoltka
4 bialka
1 cukier waniliowy
1 lyzeczka cynymonu
1 lyzeczka kakao
1 lyzeczka kawy (proszku)
200g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
100g startej gorzkiej czekolady (70% kakao)
1/8 l czerwonego wina

Piekarnik rozgrzac na 180°C.
Maslo ubic mikserem na krem. Dodac cukier i cukier waniliowy nadal ubijajac.
Nastepnie dodawac po jednym zoltku i ubijac.
Przesiana make, wymieszana z cynamonem, kakao, kawa i proszkiem do pieczenia, dodawac sukcesywnie (np. na trzy raty) do masy kremowej na zmiane z winem (oczywiscie caly czas miksujac).
Dodac starta czekolade i wymieszac z ciastem.
Na koniec ubic bialka na sztywna piane i delikatnie polaczyc z masa czekoladowa.
Ciasto wlac do natluszczonej formy (keksowki) i piec 50 - 60 minut (test patyczkiem).

Smacznego
Marga
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Pieke zawsze na wytrawnym, bo takie zazwyczaj mam w domu .
W przepisie (cioci kolegi z akademika) stoi, 1/8 wina czerwonego, bez jakiegokolwiek innego komentarza.
Uwazam, ze ewentualnie moznaby uzyc polslodkiego. Na slodkim bym nie piekla.

Marga
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Za moich studenckich czasów to wino by się wypiło a nie do ciasta dawało :mrgreen: A to taka mocno czekoladowa jest babka?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
No to może bym spróbowała, chociaż ja ciast czekoladowych zbytnio nie lubię, ale jak średnio czekoladowa, to może przejdzie
 

Arribeth

Member
Cze 19, 2006
76
0
0
Upiekłam w ramach utylizacji resztek mocno wytrawnego wina - babka jest delikatna, puchata, wilgotna, niezbyt czekoladowa. Powiedziałabym że to taki podrasowany murzynek, pachnący cynamonem. Tarcie na tarce ręcznej czekolady to ciężka praca, więc połowę po prostu posiekałam nożem i te grube kawałki czekolady w mięciutkim cieście smakowały bosko:). Wino czuć tylko na etapie ucierania, po upieczeniu całkowicie wietrzeje. Polecam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Kilka dni temu upieklam ta babke i musze powiedziec, ze jest przepyszna!
anbetung.gif

Bardzo nam smakuje! - Smakowala, znaczy sie.
Uchowala sie 3 dni i przez cale 3 dni byla caly czas wilgotna, a mialam zawinieta ja tylko w papier i w recznik.
Jest cudna!
Czekolady tez nie scieralam na tarce, tylko pokroilam je na male kawalki, a one... uciekly mi na dol
icon_mrgreen.gif

Ale to nic, ja to mam takie szczescie....
Wina, rzeczywiscie nie czuc, ale babka ma taki fajny wyrazny akcent.
Jest swietna!
Przepis oczywiscie wszedl na stale.
Bardzo dziekuje za pyszny przepis
cvety.gif
anbetung.gif


Teraz przynajmniej wiem, do czego bede zuzywac zaczete wino
icon_mrgreen.gif
anbetung.gif


babka_czekoladowa.JPG
 

Załączniki

  • babka_czekoladowa.JPG
    babka_czekoladowa.JPG
    124.3 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Wlasnie sie piecze
icon_smile.gif
Surowe ciasto bylo pycha
icon_smile.gif

Udalo mi sie zetrzec cala tabliczke czekolady. Nie wiedzialam jaka kawe dac to dalam rozpuszczalna w proszku i 2 lyzeczki kakao. Wieczorem bedziemy jesc do winka pol slodkiego
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No to chyba juz...
I jak, Okruszku ?
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Maz stwierdzil ze ciasto jest niebezpiecznie dobre
lecker.gif
Rodzicom tez smakowalo, zreszta wszytskim smakowalo
icon_smile.gif
Na jutro niewiele zostalo. Moze uda mi sie jutro cyknac fotke tego co zostalo. Na pewno bedzie do powtorki
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Mam zamiar zrobic na sobote na impreze rodzinna. Czy cierpkie winogronowe wino (raczej wytrawne) wlasnej roboty sie nadaje? Poprzednim razem uzylam kupnego wytrawnego ale ono nie bylo takie cierpkie.
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Wyszedl zakalec :/
Wydawalo mi sie ze do mojej keksowki calosc sie nie zmiesci i mala czesc dalam do formy babkowej. Ta mniejsza foremke wyjelam wczesniej i to ciasto bylo ok, to wieksze na impreze jest z zakalcem :/