Ciasto marchewkowe

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Z tego piekłaś mufiny
fiesgrins.gif
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Pyszulka.
Cukier i olej obcięłam o połowę, z wierzchu polałam cienką warstewką cytrynowego lukru, poza rodzynkami dorzuciłam żurawinę i orzechy włoskie.
 

morena55

Member
Wrz 5, 2011
78
0
0
Zrobiła ciasto i to jakiś czas temu i ku mojemu zdziwieniu rzeczywiscie nie było takie marchewkowe ....
Pamiętam też że jadłam pączki z Ziemniaków i smakowały PRAWIE tak samo jak zwykłe ...
Kiedyś się jescze skuszę na ciasto z cukinii
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Robiłam to ciasto kilka razy i zawsze byłam zadowolona z wyniku. A ostatnio robiłam je już na pamięć, która okazała sie na tyle zawodna, że już jak ubiłam jajka na pianę jak do biszkoptu, to mi się przypomniało, że tak nie trzeba. Bałam sie, że cieżka marchewka spowoduje, że piana opadnie i wyjdzie mi zakalec. Tak sie jednak nie stało, ciasto pieknie wyrosło, miało jednak zupełnie inny smak, taki biszkoptowo - marchewkowy. Myślę, że dla odmiany warto tak właśnie je czasem zrobić.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Upiekłam dziś ale z modyfikacjami
i tak

2 szklanki tartej marchewki - dałam trochę więcej, jedna szklanka starta na grubych, druga na drobnych oczkach
2 szklanki cukru - dałam jedną niepełną plus pół szkl brązowego ciemnego
2 szklanki mąki - dałam pół na pół tortowej i wrocławskiej
1 szklanka oleju kujawskiego - tłuszcz mieszany, trochę margaryny i masła rozpuściłam, dopełniłam olejem do pół szklanki a drugie pół wypełniłam maślanką
2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 płaskie pół łyżeczki
2 łyżeczki cynamonu(startego) - zamiast cynamonu olejek waniliowy i ciut migdałowego
4 szt. Jaj - małe
(garść) rodzynki - nie dawałam

i wyszło coś pysznego, wilgotnego, delikatnego jak puszek i godnego powtarzania dlatego zapisuję ku pamięci co dodałam
fiesgrins.gif

Cukru można jeszcze dać mniej, szklanka wszystkiego spokojnie wystarczy, spulchniaczy dość, nie czuć smaku proszku ani sody.
Piekłam w tortownicy 28 cm.

edit
Upieczone po raz kolejny, szklanka cukru to dość, ja bym jeszcze ucięła...
3 szklanki marchewki to jednak za dużo
zahnlos.gif
wyszło przepyszne, mąż mówi że w smaku nawet lepsze niż pierwsze, ale jednak za mokre i wyszło ni ciasto ni budyń
icon_lol.gif
pycha ale niezbyt pokazowe.
Szklanka marchwi upchana ciasno w szklance waży - grube oczka 190 g a utarta na oczkach drobnych 230 g
Następnym razem dam 450 - 500 g marchwi, bo te 600 g to przesada
icon_wink.gif
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
No to się zabieram do pracy - będzie na jutrzejszą wizytację
fiesgrins.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,595
2,477
113
Podnoszę, zrobię na niedzielę.

Zrobiony, pyszny
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif


marchewkowe_z_polew_.jpg
 

Załączniki

  • marchewkowe_z_polew_.jpg
    marchewkowe_z_polew_.jpg
    103 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kanapka

Member
Cze 2, 2007
407
0
0
Dobre kobiety podpowiedzcie - na jaka blachę to ciacho? Dzięki z góry za odpowiedz ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Własnie się piecze.
Zapomniałam na śmierć o cynamonie. Mam nadzieję, że to nie popsuje smaku.

Już nadgryzłam. Pycha ciasto. Dodałam cynamon do lukru. Ciekawa jestem jakie będzie jak ostygnie ale nie wiem czy doczeka
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: