Ślimaki z twarogiem

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Ślimaki z twarogiem

25 dag mąki pszennej
5 dag cukru
5 dag masła
1 jajko
0,5 szklanki mleka
1,5 dag drożdży (lub 0,5 paczki drożdży instant)
pół łyżeczki mieszanki cynamonu z imbirem
troszkę rozpuszczonego masła do posmarowania ciasta

nadzienie:
35 dag twarogu, najlepiej przepuszczonego przez maszynkę
5 dag rodzynek
3 łyżki cukru
po trochu skórki pomarańczowej albo cytrynowej lub obu
płatki migdałowe i/lub inne dowolne bakalie

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru i połowę ciepłego mleka, lekko zamieszać, zostawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać roztopione i przestudzone masło, ciepłe mleko oraz pozostałe składniki. Wyrobić łyżką i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie połączyć składniki nadzienia, dobrze wymieszać.
Rozwałkować wyrośnięte ciasto na prostokąt podsypując mąką, posmarować masłem i rozłożyć równomiernie nadzienie. Zwinąć zaczynając od dłuższego boku, pokroić w czterocentymetrowe plastry, ułożyć na blasze na płasko. Odstawić do wyrośnięcia, piec w temp. 200 stopni C ok. 20-25 minut.

Bardzo smaczne są również z nadzieniem z masy makowej, gotowej (takiej z puszki) lub robionej samodzielnie jak na makowiec.

136.jpg