Moja porterówka*

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
Porterówka

2 butelki porteru
25 dag cukru
4 torebki cukru waniliowego
0,25 l spirytusu

Piwo z cukrem zagotować, dodać cukier waniliowy. Schłodzić, dolać spirytus. Całkowicie wystudzony płyn zlac do butelek. Szczelnie zamknąć i odstawić na rok.
Naprawdę po roku jest najlepsza, ale kto nie może wytrzymać może pić po 3 miesiącach.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Moją porterówkę uroczyście będę próbować 12 października, po calutkim roku oczekiwania :cheers:
No spodziewam się, że smak wart będzie tego czekania :mrgreen:
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Truskawkówka

1 kg dojrzałych truskawek
25 dkg cukru
0,5 l spirytusu
1 limetka

Umyte i suche truskawki zasypać cukrem. Gdy puszczą sok zalać je spirytusem wymieszanym ze szklanką wody. Zamknąć szczelnie. nalewkę odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie zlać alkohol do butelki. dodać sok z limetki lub cytryny. Można dodać odrobinę startej skórki. Odstawić na 2 tygodnie, przefiltrować. Zapomniec na 3 miesiące.
nie.
Rewelacja :!: :!: :!:
Ale trzeba odczekać pełne 3 miesiące, bo przed czasem to nie to. Moja przegryzła się tydzień przed terminiem (oczywiiście proces przegryzania cały czas :cheers: był pod kontrolą ). Następną robię z poczwórnej (conajmniej) porcji .
 

a.kuku

Member
Paź 3, 2007
417
0
0
przypominam ten pyszny trunek
dopiero miesiąc leżakuje a już połowy nie ma ( no co sprawdzamy tylko proces przegryzania sie ).
 

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
schomikuj trochę na potem, jest jeszcze lepsza
icon_smile.gif