Kawusiowe bezy

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Kawusiowe bezy:


20 dkg cukru pudru,
2 - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
4 białka,
1 cukier waniliowy,
50 ml wody.

Gotujemy wodę z cukrem i kawą.
Gotujemy ok. 2-3 minut.
Białka ubijamy na pianę.
Nie przerywajac ubijania, wlewamy syrop kawowy cieniutkim strumieniem.
Dodajemy cukier waniliowy.
Ubijamy dotąd, aż masa ostygnie.
Formujemy bezy, wyciskajac je na posmarowany tluszczem papier pergaminowy.
Suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika w temp. 120-140*C.

PYSIA
:!: :!: :!:
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Hihotko, zrobiłam je i wyszły fenomenalnie pysznościowe :mrgreen: po wlaniu kawy masa zrobiła sie rzadka i troche spanikowałam, ale ubiłam jeszcze raz i wyszła taka super sztywna, pachnąca masa o niezwykle pięknym odcieniu koloru beżowego :mrgreen: Potem wkleje fotki bo mam je na drugim komputerze, którego aktualnie nie używam ;) suszyłam je 1,5 h i wyszły takie jak trzeba. Teraz w całym domu rozlega sie chrupanie bezów :lol: :lol:
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Tak wyglądały :mrgreen:
specjalnie podziubdziałam łyżeczką, żeby były takie jeżyki

dsc082399nc.jpg
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Brzmi super.
Ale czy mi wyjdą z bezami to chyba jest ciężko nigdy mi się nie udawały
Ale te mysle ze spróbuję.
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Ale numer wyjełam z pieca i skórka czarodziejsko zrobiła się chrupiaca.
Gdybym ich za mocno nie przypaliła to byłby super. :oops:
Za drugim razem będe juz wiedziała wszystko.