Kawusiowe bezy:
20 dkg cukru pudru,
2 - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
4 białka,
1 cukier waniliowy,
50 ml wody.
Gotujemy wodę z cukrem i kawą.
Gotujemy ok. 2-3 minut.
Białka ubijamy na pianę.
Nie przerywajac ubijania, wlewamy syrop kawowy cieniutkim strumieniem.
Dodajemy cukier waniliowy.
Ubijamy dotąd, aż masa ostygnie.
Formujemy bezy, wyciskajac je na posmarowany tluszczem papier pergaminowy.
Suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika w temp. 120-140*C.
PYSIA
20 dkg cukru pudru,
2 - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
4 białka,
1 cukier waniliowy,
50 ml wody.
Gotujemy wodę z cukrem i kawą.
Gotujemy ok. 2-3 minut.
Białka ubijamy na pianę.
Nie przerywajac ubijania, wlewamy syrop kawowy cieniutkim strumieniem.
Dodajemy cukier waniliowy.
Ubijamy dotąd, aż masa ostygnie.
Formujemy bezy, wyciskajac je na posmarowany tluszczem papier pergaminowy.
Suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika w temp. 120-140*C.
PYSIA