Ziołowe żeberka.

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Żeberka z ziołami pieczone w piwie – coś pysznego!

2574.jpg


1 kg żeberek wieprzowych
2 łyżeczki ziół prowansalskich
4 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta rozmarynu
sól, pieprz do smaku
ok. 1 szklanki jasnego piwa
tłuszcz do formy

1. Żeberka myjemy, dzielimy na małe kawałki, osuszamy.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z ziołami, gałką, solą i pieprzem, dodajemy 1 łyżkę oliwy i nacieramy mięso marynatą. Układamy żeberka w natłuszczonej formie i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny.
3. Polewamy żeberka częścią piwa i wstawiamy je do pieca, nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości, ok. 1 – 1,5 godziny, dodając co jakiś czas pozostałe piwo. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.
4. Żeberka doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami i sałatą.