Ciasto twarogowe na pizze lub tartę

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
Wiesz, że zastanawiam się nad tym 8)
Ale jakby dodać troszkę cukru do ciasta, to mogloby byc dobre, a smak ma taki,że ze słodyczami się powinno dobrze skomponować
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
Nigdy nie podpiekam tego spodu. Ciasto powinno byc dosyc zwarte, ale plastyczne, raczej suche niż mokre. Właśnie o konsystencji plasteliny.
Może wzielas za duzo twarogu (ja nie robię z takiego mielonego tylko normalnego sera nazywanego twarogiem, nigdy go nie zostawiam do odcieknięcia), zawsze mozna podsypać maką
:roll:
Spróbuj jeszcze raz, na pewno tym razem się uda!
icon_smile.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
Coooż, czekam z nierpliwoscią na wyniki :roll:
Mam nadzieje, że tym razem będzie dobre. Ja staram się, żeby farsz nie był zbyt mokry (na tartę), ale zalewam to przecież jeszcze jajkami. Zazwyczaj robie z cebulka usmażoną ze szpinakiem, fetą, czasem dodaje pieczarki, paprykę, co tam mam, ale odparowuję sok.
Aaaa, i jeszcze na ciasto tartowe ponoć nie wykłada się ciepłego farszu - od kiedy o tym przeczytałam, staram się farsz nieco przestudzić, zrobic odpowiednio wcześniej (ale kiedyś o tym nie wiedzialam i kładłam goracy i też wychodziło) :oops:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
jutro NAPRAWDE musze zrobic to ciasto, więc mam serię głupich pytan!

1a. jak długo i w jakiej temperaturze piec. (Planuję piec na kamieniu i wywinąć brzegi rustykalnie, tak jak w tarcie jabłkowej Bajaderki)

1b.i jeśli bym podpiekała przed nałożeniem farszu, to jak długo?

2. i czy to wyrabianie ręką naprawdę nie szkodzi temu ciastu... bo kryche niby nie lubi ciepła rąk...

3. acha i to ucieranie mikserem: jakimi koncowkami to się odbywa
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
dzieki... jeszcze tylko gdybym wiedziala w jakej temperaturze...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no i tak... niespecjalnie mi podeszło to ciasto. Ot ciasto z serkiem i lekkim zakalcem... no, ale ja w ogole nie przepadam specjalnie za tartami...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
moze zle to okreslilam, nie tyle zakalec, co po prostu typowe ciasto pod nadzieniem - ciezsze niz boki.
Zupelnie sie mna nie przejmuj, Kamila jest zachwycona, nie wszystko moze wszytskich zachwycac, bo byloby strasznie
icon_smile.gif
)
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
kamilo, czyli na spód ciasto twarogowea na wierzch nadzienie bajaderkowe? Jeśli wyszło dobre, to ja też spróbuję przy najbliższej okazji zrobic na słodko
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja sie już z tym ciastem nie bawie

dzis zrobilam drugie podejscie, tym razem pieklam w mojej nowej foremce, ciasto podpiekla, nawet posmarowałam przed nalozeniem farszu ciutką rozbutego jajka i jeszcz epodpieklam

i i tak wyszedl zakalec a boki twarde. a sam smak tez kais taki nijaki i ciezki.

pozostaje przy ciescie Le Cordon Bleu do tart...