Makowiec

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
mam ten przepis z jakiejs gazety, nie wiem z jakiej bo wyrwana karka mi ino została , po lekkiejale jest bardzo dobre

paczuszka drożdzy instant,
60g kasi
2,5 szkl maki (ile zabierze ciasto)
1/2szkl cukru
jedno żółtko, jedno jajko
3/4 szkl mleka

nadzienie
300g (ja dałam 250 bo takie miałam opakowanie) maku
30g kasi
2 białka
2 łyżki miodu
bakalie
2 łyżki cukru

z mąki, drożdzy , ciepłego mleka z rozpuszczoną w nim margaryną i utartych jaj z cukrem (na kogel mogel) zagnieść ciasto. Ciasto ma byc miękkie, elastyczne. odstawiamy do rośnięcia, akurat w tym czasie zrobimy nadzienie.Mak zalac wrzątkiem i gotować 10 minut, zmielic z bakaliami-ja to robie końcówką robota z ostrzem, dodać roztopioną kasie, miód, cukier, i podsmażyć jeszcze z 10min.wystudzic( ja studziłam expresowo za oknem, w lecie raczej trzeba zacząć od nadzienia) dodac piane z białek.
pozostałym zółtkiem posmarowac po wierzchu.
piec w ok 200 stopniach ok 30min
 

gohha

Member
Sty 12, 2005
2,824
0
0
Może ja jestem goopia ale trochę nie rozumiem tego przepisu - a co z ciastem sie robi? To sie zawija czy wykłada na tę drożdzówę :roll:
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jak z drożdżami to mi wygląda na "roladę" - czyli mak zawinięty w ciasto - ale mogę się mylić :mrgreen:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ciasto ma byc elastyczne - do walkowania.

Na pewno sie zawija i bialkiem smaruje rolady po wierzchu.
Chyba na to padnie, bo zawsze mak smazylam, a w innych przepisach tego nie ma.
No i jajek w czesciach nie zostanie. Strasznie nie lubie paletajacego sie jednego bialka.