mam ten przepis z jakiejs gazety, nie wiem z jakiej bo wyrwana karka mi ino została , po lekkiejale jest bardzo dobre
paczuszka drożdzy instant,
60g kasi
2,5 szkl maki (ile zabierze ciasto)
1/2szkl cukru
jedno żółtko, jedno jajko
3/4 szkl mleka
nadzienie
300g (ja dałam 250 bo takie miałam opakowanie) maku
30g kasi
2 białka
2 łyżki miodu
bakalie
2 łyżki cukru
z mąki, drożdzy , ciepłego mleka z rozpuszczoną w nim margaryną i utartych jaj z cukrem (na kogel mogel) zagnieść ciasto. Ciasto ma byc miękkie, elastyczne. odstawiamy do rośnięcia, akurat w tym czasie zrobimy nadzienie.Mak zalac wrzątkiem i gotować 10 minut, zmielic z bakaliami-ja to robie końcówką robota z ostrzem, dodać roztopioną kasie, miód, cukier, i podsmażyć jeszcze z 10min.wystudzic( ja studziłam expresowo za oknem, w lecie raczej trzeba zacząć od nadzienia) dodac piane z białek.
pozostałym zółtkiem posmarowac po wierzchu.
piec w ok 200 stopniach ok 30min
paczuszka drożdzy instant,
60g kasi
2,5 szkl maki (ile zabierze ciasto)
1/2szkl cukru
jedno żółtko, jedno jajko
3/4 szkl mleka
nadzienie
300g (ja dałam 250 bo takie miałam opakowanie) maku
30g kasi
2 białka
2 łyżki miodu
bakalie
2 łyżki cukru
z mąki, drożdzy , ciepłego mleka z rozpuszczoną w nim margaryną i utartych jaj z cukrem (na kogel mogel) zagnieść ciasto. Ciasto ma byc miękkie, elastyczne. odstawiamy do rośnięcia, akurat w tym czasie zrobimy nadzienie.Mak zalac wrzątkiem i gotować 10 minut, zmielic z bakaliami-ja to robie końcówką robota z ostrzem, dodać roztopioną kasie, miód, cukier, i podsmażyć jeszcze z 10min.wystudzic( ja studziłam expresowo za oknem, w lecie raczej trzeba zacząć od nadzienia) dodac piane z białek.
pozostałym zółtkiem posmarowac po wierzchu.
piec w ok 200 stopniach ok 30min