IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Babka drożdżowa Zyglisa
Guest_zyglis_*
post 8 Mar 2005, 16:11
Post #1





Guests






Zbliża się Wielkanoc, zatem pora pomyśleć o babce drożdżowej. Nie uważam się za eksperta w tej materji, ale po licznych niepowodzeniach, nabrałem pewnego doświadczenia i mogę stwierdzić, że od lat ciasta drożdżowe stale mi się udają.
Tym doświadczeniem pragnę się podzielić i choć pewne zasady są dość powszechnie znane, to powtórze je tu, aby podkreślić że to ważne. Zaczynam od tego, że wszystkie składniki ciasta wyjmuję z lodówki na kilka godzin przed ich użyciem.

Przepis na babę wielkanocną ( wyszukany w KUCHNI POLSKIEJ ).
Składniki: 60 dag mąki pszennej, około szklanki letniego mleka, 15 dag cukru, 20 dag stopionego i wystudzonego ( letnie ) masła, 5 dag dożdży, 6 żółtek, sól, cukier waniliowy, aromat pomarańczowy i cytrynowy, 15 - 20 dag rodzynek, 10 dag smażonej skórki pomarańczowej, garść obranych i poszatkowanych migdałów, skórka starta z 1 pomarańczy.
.
Wykonanie: Mąkę przesiewam do miski i z niej pobieram niecałą szklankę do zaczynu drożdżowego. Miskę z mąką z doidatkiem szczypty soli, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. W dość głębokiej salaterce rozcieram drożdże z łyżką cukru, dodaję letnie mleko i mąkę. Całość dokładnie mieszam żeby nie było krupek, nakrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie ucieram zoltka z cukrem, dodaję cukier waniliowy, aromaty i startą skórkę z pomarańczy.
Kiedy zaczyn drożdżowy conajmniej podwoi swoją objętość, wyjmuję z piekarnika miskę z mąką, do tej mąki dodaję zaczyn drożdżowy i żółtka. zaczynam wyrabianie ciasta ręką, przez conajmniej 15 minut. ( uważam że tylko ręczne dokładne wyrabianie, daje gwarancję na smaczne ciasto ) Kiedy ciasto odchodzi od miski i ręki, dodaję po trochu tłuszcz i wyrabiam aż do jego wchłonięcia przez ciasto. W końcu dodaję bakalie (rodzynki sparzone, wysuszone i oprószone mąką )
Tak przygotowane ciasto w misce, wstawiam znów do piekarnika ( 30 stopni ). Kiedy podwoi swoją objętość przekładam je do wysmarowanej masłem i obsypanej zmielonymi biszkoptami formy, tą formę znów wstawiam do piekarnika, w którym podwyższam temperaturę do 40 stopni.
Kiedy ciasto ostatecznie wyrośnie. podwyższam temperaturę do 180 stopni i kiedy do niej dojdzie, nastawiam czas pieczenia na 45 minut
Upieczoną babką smaruję lukrem lub polewam czekoladową polewą, niekiedy poprostu posypuję cukrem pudrem
Uwaga końcowa: z tej ilości składników wychodzi dużą baba, ale to przecież Wielkanoc i goście
Życzę powodzenia, smacznego i pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
żonka73
post 9 Mar 2005, 11:34
Post #2





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 85
Dołączył: 27-February 05
Skąd: podkarpacie
Użytkownik nr: 367



Nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego ,bo wydawało mi się że mi nie wyjdzie.
Chyba bałam się zakalca icon_sad.gif icon_sad.gif icon_sad.gif icon_sad.gif
:| :| :| :| :| :| :| :| :| Pozdrawiam.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eposka
post 9 Mar 2005, 18:28
Post #3


czeladnik
******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2.445
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 42



Panie Zyglis, przepis brzmi prosto, ale wykonanie mi przypomina sposób, w który robiła drozdżowe moja babcia - z nabożeństwem niemalże wykonywana każda czyność. Samo czytanie pachnie ciepłym ciastem icon_smile.gif
Ja upraszczam nieco używając miksera, a dopiero gdzy ciasto zaczyna byc zwartą masą kładę je na stolnicę i wyrabiam, żeby nabrało ciepła od dłoni. I co najważniejsze - nie boję się już drożdżowego! Ale musiało upłynąc 30 lat, żebym się odważyła icon_smile.gif
Teraz moja mama zazdrości mi "lekkiej ręki" do drożdżwców. A ja się ciesze, bo bez babki, to nie ma Świąt icon_smile.gif


ewa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kawazmlekiem
post 1 May 2011, 10:30
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.827
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 422



Zrobiłam, wyszło naprawdę dobre. Ja sama zjadłam tylko kawałek, bo ciasto było dla mojej Mamy, ona twierdzi, że przepyszne, dokładnie takie, jakie drożdżowe powinno być.

Polecam!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 1 May 2011, 10:54
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



CYTAT(kawazmlekiem @ 1 May 2011, 11:30 ) *
Zrobiłam, wyszło naprawdę dobre. Ja sama zjadłam tylko kawałek, bo ciasto było dla mojej Mamy, ona twierdzi, że przepyszne, dokładnie takie, jakie drożdżowe powinno być.

Polecam!

No to następnym razem będzie ta babka. Chyba ze 2 powinny wyjść z tej ilości mąki? gruebel_2.gif
A czy ktoś wie, dlaczego nie pojawia się Pan Zyglis?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 2 May 2011, 07:12
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



CYTAT(samanta @ 1 May 2011, 11:54 ) *
A czy ktoś wie, dlaczego nie pojawia się Pan Zyglis?


http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16118&hl=Zyglis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 2 May 2011, 13:20
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



CYTAT(Mała_Mi @ 2 May 2011, 08:12 ) *

I od tamtej pory nic?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 2 May 2011, 13:21
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Tak, od tamtej pory nic.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 2 May 2011, 13:32
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Na Wielkim Żarciu jest co prawda namiar @ ale może Pan Zyglis nie życzy sobie kontaktu z nami... gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 2 May 2011, 13:36
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Trudno mi powiedzieć. Na internecie się udziela, a z cincin odszedł. Może nie uznał tego forum z jakiegoś powodu za odpowiednie/ciekawe dla siebie.
Mysz do niego pisała i jej odpowiedział.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 2 May 2011, 15:26
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



CYTAT(Mała_Mi @ 2 May 2011, 14:36 ) *
Trudno mi powiedzieć. Na internecie się udziela, a z cincin odszedł. Może nie uznał tego forum z jakiegoś powodu za odpowiednie/ciekawe dla siebie.
Mysz do niego pisała i jej odpowiedział.

Bo to jest bardzo dystyngowany pan i nie wyobrażam sobie, żeby miał obrazić kobietę brakiem odpowiedzi na list.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kawazmlekiem
post 30 Mar 2013, 23:49
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.827
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 422



Zrobiłam po raz kolejny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 24th October 2019 - 01:51