Jajka faszerowane*

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
Jajka faszerowane

4 jajka ugotowane na twardo wypatroszone z zoltek
natka pietruszki
majonez
musztarda
2 plastry cebuli zsiekanej drobno
4 plasterki posiekanej drobno krakowskiej drobiowej
1/2 ogorka posiekanego drobno konserwowego lub kiszonego
sol
pieprz

wymieszac i przyprawic do smaku, wladowac do dziurek po zoltkach, ozdobic slicznie

jajkoiwonka.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

KasiaRybka

Member
Lut 18, 2005
880
0
0
Ja robię podobnie, tylko, że przekrajam jajka na pół razem ze skorupką, wyjmuję całą zawartość, razemz białkiem, robię farsz i nakładam spowrotem do skorupek, czasami podsmażam delikatnie, układając jajka farszem do dołu na patelni
icon_smile.gif


Ps. Ale masło maślane mi wyszlo ;)
 

Janis_J

Member
Kwi 8, 2005
7
0
0
a ja robie jeszcze naczej :

jajka ugotowane na twardo, nie obrane ze skorupek zdecydowanym ruchem tnę na połowy (wzdłuż oczywiscie).
wyciągam łyżeczką jajko, zostawiam, warstwe przy samej skorupce, i do środka tez daję jakiś farsz, to już zalezy od "smaków".
układam na sałacie etc., bardzo łądnie wygląda, a jest praktyczne w jedzeniu, jak malże prawie, hehe
icon_biggrin.gif
 

lulu

Member
Wrz 17, 2006
48
0
0
ja mieszam żółtko ze szczypiorkiem, tuńczykiem, odrobiną majonezu i doprawiam mocno.
 

Załączniki

  • jaja.jpg
    jaja.jpg
    115.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

emzetka

Member
Sie 2, 2005
2,255
0
0
bardzo smaczne
robiłam wg pierwszego przepisu - dodałam zamiast cebuli - por
no i kleks z keczupu

polecam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ten zdecydowany ruch do przeciecia skorupki na pol mnie baardzo intryguje.
nie umiem
cry_1.gif

i potem skorupki chrzeszcza w zebach
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Co do faszerowanych jaj, znam jeszcze ich dwie wersje.
Pierwsza jest moja (właściwie zmodyfikowany przepis mojej mamy) i druga kolezanki - tą odmianę uwielbia moja córcia
lecker.gif


Wersja zapożyczona - klasyczna (ponoć):

Jaja po ugotowaniu nie obieramy ze skorupek tylko tniemy na pół (wzdłuż), środki delikatnie wyjmujemy.
Białko i żółtka siekamy (albo mielimy) dodając pieprz, sól, świeżą zieleninę (koperek, szczypiorek może być natka pietruszki). Całość mieszamy z odrobiną masła. Farsz wkładamy do skorupek, wciskamy w bułkę tartą i podsmażamy na patelni. Podajemy na ciepłą z chrupiącą bagietką.

No i przyznam się, że te jaja też baaardzo lubię zjadać ale zrobic nie potrafię (przecięcie jajek i wydłubanie środka bez uszkodzenia skorupek to wyższa szkoła jazdy ... )

Natomiast 'moje' jajka faszerowane sa proste i nie wymagają zdolności manualnych
icon_wink.gif

A przepis wstawię jak tylko zdjęcie będę mogła podpiąć.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0