Mazurek pomarańczowy agalu

silencia

Member
Wrz 13, 2004
814
0
0
To ten mazurek o który Paulinka prosiła, jest z ksiązki agalu

Mazurek Pomarańczowy

składniki
2 szkl. mąki
pół kostki margaryny
2 żółtka
3/4 szkl. cukru
pół łyżeczki pr. do piecz.
syrop: szkl. wody
szkl. cukru
3-4 pomarańcze
po 2 łyżki rodzynek i płatków migdałowych

sposób przygotowania
Pomarańcze nakłuć widelcem, pogotować kilka minut. Przygotować syrop z wody i cukru i wrzucić do niego podgotowane, pokrojone w ładne plastry pomarańcze. Muszą sbie trochę pobulgotać, żeby skórka zmiękła i zrobiła się słodka. Składniki ciasta zagnieść, wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę (najlepiej mała tortownica). Naokoło zrobić rancik z wałeczka ciasta. Upiec na złoto. Na ciepłym cieście układać pomarańcze z syropu, zalać trochę syropem, żeby nie wyschły. Posypać z wierzchu migdałami i rodzynkami.
 

Stale

Member
Paź 31, 2004
710
1
0
Co to znaczy pogotowć pomarańcze. Tak wrzucić do garnka z wodą i gotować ? jak długo?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Paulinko, robilas?
Nie ma masla! Ani smietany! Marzy mi sie eksperyment kuchenny
icon_mrgreen.gif