To ten mazurek o który Paulinka prosiła, jest z ksiązki agalu
Mazurek Pomarańczowy
składniki
2 szkl. mąki
pół kostki margaryny
2 żółtka
3/4 szkl. cukru
pół łyżeczki pr. do piecz.
syrop: szkl. wody
szkl. cukru
3-4 pomarańcze
po 2 łyżki rodzynek i płatków migdałowych
sposób przygotowania
Pomarańcze nakłuć widelcem, pogotować kilka minut. Przygotować syrop z wody i cukru i wrzucić do niego podgotowane, pokrojone w ładne plastry pomarańcze. Muszą sbie trochę pobulgotać, żeby skórka zmiękła i zrobiła się słodka. Składniki ciasta zagnieść, wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę (najlepiej mała tortownica). Naokoło zrobić rancik z wałeczka ciasta. Upiec na złoto. Na ciepłym cieście układać pomarańcze z syropu, zalać trochę syropem, żeby nie wyschły. Posypać z wierzchu migdałami i rodzynkami.
Mazurek Pomarańczowy
składniki
2 szkl. mąki
pół kostki margaryny
2 żółtka
3/4 szkl. cukru
pół łyżeczki pr. do piecz.
syrop: szkl. wody
szkl. cukru
3-4 pomarańcze
po 2 łyżki rodzynek i płatków migdałowych
sposób przygotowania
Pomarańcze nakłuć widelcem, pogotować kilka minut. Przygotować syrop z wody i cukru i wrzucić do niego podgotowane, pokrojone w ładne plastry pomarańcze. Muszą sbie trochę pobulgotać, żeby skórka zmiękła i zrobiła się słodka. Składniki ciasta zagnieść, wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę (najlepiej mała tortownica). Naokoło zrobić rancik z wałeczka ciasta. Upiec na złoto. Na ciepłym cieście układać pomarańcze z syropu, zalać trochę syropem, żeby nie wyschły. Posypać z wierzchu migdałami i rodzynkami.