Pasztet świąteczny z brandy

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
500g cielęciny (mozna zastapić drobiowym, jak ktoś cielęciny nie lubi)
500g łopatki wieprzowej
300g słoniny
250 ml śmietanki 30%
200g wątróbki drobiowej
100 ml brandy
4 jaja
marchew
cebula
seler (jeżeli ktoś lubi)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Mięso, jarzyny i wątróbkę ugotować, z tym, że wątróbke dodajemy tak 20-30 minut przed koncem gotowania. Wystudic i zmielić. Dodać jajka, śmietanę, brandy i przyprawy. Słonine pokroić w dośc cienkie plastry i wyłozyć dno formy, na to wyłozyć masę. Pasztet pieczemy w kąpieli wodnej, czyli blaszkę wkładamy do większej wypełnionej wodą. Pasztet piecze sie mniej więcej 1,5 godziny w 180 stopniach, ale czas zalezy od piekarnika