Bułeczki z nadzieniem orzechowym
Delikatne, lekko słodkie, pyszne. Oczarowały mnie. W sezonie można je robić również z owocami, a zimą z marmoladą.
CIASTO:
20 dag mąki pszennej
5 dag cukru
3 dag masła
1/4 szklanki mleka
1 jajko
paczka drożdży instant (albo 2,5 dag świeżych)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
mąka do podsypania przy wałkowaniu
NADZIENIE:
5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
łyżka skórki pomarańczowej
2 łyżki rodzynek
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 dag śmietany (22%)
1 jajko do posmarowania
cukier waniliowy do posypania
Ze świeżych drożdży sporządzić rozczyn mieszając je z niecałą łyżeczką cukru, łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i drożdże (instant) wymieszać. Dodać jajko, ciepłe masło, mleko i rozczyn (jeśli używamy świeżych drożdży), wyrobić łyżką. Odstawić, aż ciasto podwoi objętość.
Rodzynki sparzyć na sitku. Wymieszać składniki nadzienia.
Na stolnicę wysypać nieco mąki, powtórnie wyrobić wyrośnięte ciasto. Podzielić na 8-9 części, rozwałkować podsypując odrobiną mąki, jeżeli jest to konieczne. Na każdym placuszku rozsmarować nadzienie zostawiając centymetr brzegu. Zwinąć w ruloniki podwijając krótsze brzegi jak w krokietach z naleśników. Kłaść podwiniętą stroną do dołu. Odstawić do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem waniliowym.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Nadzienie można komponować dowolnie, urok tych bułeczek tkwi w pysznym cieście.
Delikatne, lekko słodkie, pyszne. Oczarowały mnie. W sezonie można je robić również z owocami, a zimą z marmoladą.
CIASTO:
20 dag mąki pszennej
5 dag cukru
3 dag masła
1/4 szklanki mleka
1 jajko
paczka drożdży instant (albo 2,5 dag świeżych)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
mąka do podsypania przy wałkowaniu
NADZIENIE:
5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
łyżka skórki pomarańczowej
2 łyżki rodzynek
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 dag śmietany (22%)
1 jajko do posmarowania
cukier waniliowy do posypania
Ze świeżych drożdży sporządzić rozczyn mieszając je z niecałą łyżeczką cukru, łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i drożdże (instant) wymieszać. Dodać jajko, ciepłe masło, mleko i rozczyn (jeśli używamy świeżych drożdży), wyrobić łyżką. Odstawić, aż ciasto podwoi objętość.
Rodzynki sparzyć na sitku. Wymieszać składniki nadzienia.
Na stolnicę wysypać nieco mąki, powtórnie wyrobić wyrośnięte ciasto. Podzielić na 8-9 części, rozwałkować podsypując odrobiną mąki, jeżeli jest to konieczne. Na każdym placuszku rozsmarować nadzienie zostawiając centymetr brzegu. Zwinąć w ruloniki podwijając krótsze brzegi jak w krokietach z naleśników. Kłaść podwiniętą stroną do dołu. Odstawić do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem waniliowym.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Nadzienie można komponować dowolnie, urok tych bułeczek tkwi w pysznym cieście.
