Pierś indyka pieczona i faszerowana papryką

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
1 kg piersi indyka
1 strąk czerwonej papryki
1 łyżka ostrej musztardy
sól
pieprz kajeński
1 łyżka ziół prowansalskich
1 pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
olej

Mięso rozkroić tak, żeby powstał duży płat, posmarowąć musztardą, posolić, popieprzyć i posypać ziołami. Papryke, albo obgotować i ściągnąć skórkę, albo podpiec w piekarniku i tez ściągnąć skórkę, pokroić na kawałki i ułożyć na mięsie. Mięsko złożyć i obwiązać nicią. Rozgrzać olej i obsmażyć mięsko na nim. Obficie skropić wodą, przykryć, do piekarnika wstawić i piec około 1 godziny, podlewać cały czas wytwarzającym się sosem. Można też upiec w rękawie.
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
Gusia - czy można zamiast surowej papryki dać marynowaną? zamiast pieprzu kajeńskiego urzyć zwykłego, czarnego? czy można piec w rękawie? o rany ale się napytałam :dump:
 

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
margolciu mozna piec w rękawie i nawet to zaznaczyłam w ostatnim zdaniu :wink: Pieprz kajeński może zastąpić mieszanką pieprzu czarnego i białego, nie każdy lubi kajeński. Papryki nie zastępowałam marynowaną, więc nie wiem, myślę, że można tylko nie tą ostarą tylko taką łagodną, żeby nie było czuć octu.