Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Smakowita i pachnąca drożdżówa dla leniuchów.
składniki
2 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
1/4 kostki masła
5 dag drożdży
1/2 kg mąki
50 g rodzynków
sposób przygotowania
Jajka, cukier, mleko i rozpuszczone masło wymieszać w misce, dodać pokruszone drożdże i znowu mieszać ok. 3 min. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na noc (8-9 h) w ciepłym miejscu. Następnie wsypać mąkę i rodzynki, po czym dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki, wyrównać powierzchnię i znów odstawić na 1-2 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie, gdy podwoi objętość, wstawić ciasto do piekarnika i piec ok. 45 min w temp. 125 st.
dodatkowe informacje
Na cieście można poukładać dowolne owoce lub posypac kruszonką.
(przepis pochodzi z książki K. Siesickiej "Przez dziurkę od klucza")
Smakowita i pachnąca drożdżówa dla leniuchów.
składniki
2 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
1/4 kostki masła
5 dag drożdży
1/2 kg mąki
50 g rodzynków
sposób przygotowania
Jajka, cukier, mleko i rozpuszczone masło wymieszać w misce, dodać pokruszone drożdże i znowu mieszać ok. 3 min. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na noc (8-9 h) w ciepłym miejscu. Następnie wsypać mąkę i rodzynki, po czym dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki, wyrównać powierzchnię i znów odstawić na 1-2 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie, gdy podwoi objętość, wstawić ciasto do piekarnika i piec ok. 45 min w temp. 125 st.
dodatkowe informacje
Na cieście można poukładać dowolne owoce lub posypac kruszonką.
(przepis pochodzi z książki K. Siesickiej "Przez dziurkę od klucza")