Babka drożdżowa z nadzieniem orzechowym

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Ciasto:
750g maki tortowej
50g drożdży
350 ml mleka
4 żółtka
100g masła
100g cukru
cukier waniliowy

Nadzienie:
300g posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki płynnego miodu
2 białka
100g cukru


Z drożdży robię rozczyn- mleko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i mąki tyle, żeby powstała konsystencja smietany, zostawić do wyrośnięcia.
Masło topię, żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym.
Do rozczyny dodaję żółtka i pozostałą mąkę i wyrabiam ciasto, dokładnie, żeby było elastyczne. Dolewam wystudzone masło i jeszcze raz wyrabiam bardzo dokładnie, żeby się całe wchłonęło. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia.

Białka ubijam na sztywno, dodaje cukier i jeszcze chwilę ubijam. Dodaję miód i orzechy do piany i delikatnie łączę.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i wykładam na nie nadzienie, roluję i układam je w formie na babke z kominkiem.
Piekę około 60 minut w 200 stopniach. Mozna polukrować