Przepis ten pochodzi z forum mniama, niestety nie mam kto jest jego autorem
a zatem Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego
2 dkg drożdży wymieszać w miseczce z 1 łyżeczką cukru i łyżką mąki + trochę ciepłego mleka ( po prostu zaczyn o gęstości dobrej śmietany) - odstawić do wyrośnięcia
w międzyczasie posiekać w misie 10 dkg masła z 30 dkg mąki, odrobiną soli, dodać 2 żółtka, 1/2 szkl gęstej śmietany-kwaśnej i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto, uformować wałeczek i w ciepłe miejsce coby wyrosło.
u mnie to wyrośnięcie w ciepłym ( nastawiam piec na około 50 st C) trwa jakieś 20-30 minut i w tym czasie robię farsz ze słodkiej kapusty i cebuli. Farsz mało skomplkowany: kapuchę po obraniu z wierzchnich liśći (1/4 główki) gotuję w lekko osolonej wodzie, siekam i mieszam z podsmażoną na oliwie na złoto cebulą ( 2 średnie cebule) . Do tego sól, pieprz, tymianek i po wymieszaniu przepiekam jeszcze razem na patelni, coby nabrało aromatu.
Płytkie naczynie do zapiekania smaruje oliwą lub masłem, rozciagam ciasto palcami, smaruje je od wewnątrz oliwą i nakładam ciepły farsz. Zwijam i odwracam zwinięciem do dołu. Można posmarować kulebiaka rozmąconym białkiem i posypać ziołami.
Piecze się w temp. 180 st C ok 30-40 minut na złoto
podawać z sosem pomidorowym lub czerwonym barszczem do popicia.
a zatem Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego
2 dkg drożdży wymieszać w miseczce z 1 łyżeczką cukru i łyżką mąki + trochę ciepłego mleka ( po prostu zaczyn o gęstości dobrej śmietany) - odstawić do wyrośnięcia
w międzyczasie posiekać w misie 10 dkg masła z 30 dkg mąki, odrobiną soli, dodać 2 żółtka, 1/2 szkl gęstej śmietany-kwaśnej i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto, uformować wałeczek i w ciepłe miejsce coby wyrosło.
u mnie to wyrośnięcie w ciepłym ( nastawiam piec na około 50 st C) trwa jakieś 20-30 minut i w tym czasie robię farsz ze słodkiej kapusty i cebuli. Farsz mało skomplkowany: kapuchę po obraniu z wierzchnich liśći (1/4 główki) gotuję w lekko osolonej wodzie, siekam i mieszam z podsmażoną na oliwie na złoto cebulą ( 2 średnie cebule) . Do tego sól, pieprz, tymianek i po wymieszaniu przepiekam jeszcze razem na patelni, coby nabrało aromatu.
Płytkie naczynie do zapiekania smaruje oliwą lub masłem, rozciagam ciasto palcami, smaruje je od wewnątrz oliwą i nakładam ciepły farsz. Zwijam i odwracam zwinięciem do dołu. Można posmarować kulebiaka rozmąconym białkiem i posypać ziołami.
Piecze się w temp. 180 st C ok 30-40 minut na złoto
podawać z sosem pomidorowym lub czerwonym barszczem do popicia.
Ostatnią edycję dokonał moderator: