Mazurek a la Linzentorte

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
W zasadzie to jest po prostu Linzentorte,ale spokojnie
może byc tez mazurkiem:)
Przepis pochodzi z książki 'Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd'
Christiana Teubnera i Anette Wolter

składniki na jedną tortownicę o średnicy 24 cm.

200 g cukru
250 g zmielonych migdałów
200 g maki
1 czubata łyzka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 torebka cukru waniliowego
szczypta zmielonych goździków
1 jajo
1 kieliszek wódki z wiśni(albo zwykłej wódki)
250 g masła
300 g marmolady malinowej
1 żółtko
masło do wysmarowania formy

Wysmarować masłem tortownicę.
Wymieszać cukier,migdały,makę,kakao,cynamon,cukier waniliowy,goździki.Dodać
jajo,kieliszek wódki i masło.Zagnieść ciasto,przykryć je i wstawic na godzinę
do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Dwie trzecie ciasta rozwałkować i wyłozyc nim dno tortownicy.Uformować brzeg
wysoki na ok.2 cm.Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć nożem lub
radełkiem na paski.Spód pokryć marmoladą.Z pasków ciasta ułozyć na wierzchu
ukośną kratkę i posmarować ją rozmąconym żółtkiem(moja uwaga-łatwiej najpierw
posmarować paski żółtkiem i dopiero układać na marmoladzie).
Ciasto piec ok.1 godziny.Po upieczeniu lekko ostudzic i wyjąć z formy.