Mazurek sudecki Werbeny

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Kruche ciasto szybko zagniesc (szybko, zeby sie nie rozpuscilo pod wplywem
ciepla rak): posiekana kostka margaryny, 25 dkg maki, utarte 2 zoltka z 10dkg
cukru - wlozyc do lodowki na 1/2 - 1 godziny- wylozyc cienka warstwa na plaska
blache wysmarowana margaryna, ponakluwac widelcem, piec w nagrzanym dosc mocno
piekarniku, probowac zapalka czy sie upieklo.
Posmarowac ciasto cienka warstwa dzemu (nie moze byc za slodki i za wodnisty bo
ciasto nasiaknie, np aronia, porzeczka), wylozyc na to piane z 5 bialek
zmieszana z 10dkg cukru, na wierzch bakalie (orzechy wliskie, skorka
pomarancz.; rodzynki moga sie zbyt wysuszyc), suszyc w 80 st. w piekarniku.
Po wystudzeniu pokroic w male kostki na 2-3 ugryzienia, z bitej piany robi sie
ciagnaca beza:))
Bardzo smakowite
icon_smile.gif
)

Źródło: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...6314&a=21526629