IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Mazurek cytrynowy wg Figi
dziunia
post 15 Mar 2005, 16:41
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.419
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



przepis z ksiazki "Porady Babuni czyli o urokach zycia w dworku polskim"
Autorzy Ewa i Andrzej Zielinscy

" utrzec skorke z 1 cytryny
cytryne ugotowac i przez sito przetrzec
dodac szklanke cukru
dodac 6 zoltek ale po jednym na przemian z maka kartoflana( 1/2 szklanki)
utrzec wszystko , a na koncu piane ubita dodac lekko
i dodac obtarta skorke cytrynowa
lekko wymieszac i na wysmarowanej tluszczem blasze upiec na zloty kolor.
tak samo mozna robic pomaranczowy mazurek "
tyle cytat , ja robie wlasnie tak mazurek pomaranczowy
i ozdabiam jak nizej:
leje cieniutko polewe czekoladowa jak galazki
galazki tworza bukiet
platki migdalow to biale bazie
polowki orzechow pistacjowych(obranych starannie) to liscie zielone
biala polewa np. marcepanowa sluzy do esow floresow dookola w 3 rzadkach
i cienkim strumieniem rysuje tez kokarde do tej wiazki bazi
na pomaranczowym tle wyglada super

Źródło: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...6314&a=21526502
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 15 Mar 2005, 20:28
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Dziuniu, czy ten mazurek piecze sie na kruchym spodzie, czy tez to jest tylko jedna warstwa ciasta pieczona bezposrednio w blaszce :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 15 Mar 2005, 20:43
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.419
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Agusiu,przepis skopiowałam z forum GW,nie robiłam tego mazurka.Ale wydaje mi się że to jest tylko ta jedna warstwa ciasta,można ewentualnie dać na spód wafel.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
janie
post 22 Mar 2015, 08:41
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 911
Dołączył: 23-October 04
Skąd: Wroclaw
Użytkownik nr: 131



Witam serdecznie, przepis jest bardzo ciekawy, a ciasto pysznie cytrynowe - wydaje sie bardzo lekkie, przy zaledwie 1/2 szklanki maki ziemniaczanej na 6 jaj. Tego sie obawiam, czyli wiekiej klapy. gruebel_2.gif
Szkoda, że nikt nie wypróbował, choć mija własnie 10 lat - pewnie padnie na mnie.
No i ten bukiet bazi ...

cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 28th January 2020 - 07:42