Mazurek kajmakowy wg Neli Rubinstein

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
1 laska wanilii
2 szklanki (1/2 litra) śmietany
2 szklanki (400 g) cukru

Cukier i śmietankę gotować w ciężkim rondlu, cały czas mieszając aż cukier się
rozpuści. Dodać wanilię i gotować dalej, aż masa zgęstnieje (na zimnej
powierzchni kropla powinna zastygać w twardą lecz elastyczną kulkę [mój
komentarz, mnie zajęło to chyba z godzinę, jeśli nie więcej]). Uważać aby masa
się nie przypaliła. Wyjąć wanilię. Masę rozsmarować na upieczonym, jeszcze
ciepłym kawałku kruchego ciasta. Gdy polewa całkiem ostygnie, pokroić na małe
kwadraty.

Komentarz: masy z tych proporcji wystarcza na na 2 mazurki upieczone z
podwójnej porcji kruchego ciasta

120 g masła
2 żółtka
pół łyżeczki soli
3 łyżki cukru (do kruchego na słodko)
czubata szklanka mąki

Masło utrzeć z żółtkami na jednolitą masę. Dodać cukier (w wersji na słodko) i
utrzeć razem. Mąkę wymieszać z solą i dodać do masy maślano-żółtkowej. Szybko
ugnieść w kulę i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Taka ilość ciasta
wystarcza na spód do tarty / szarlotki / itd. na tortownicę 19-20 cm. Można je
przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać lekko widelcem. Piec w temperaturze
200C około 10-12 minut (po 10 minutach sprawdzaj czy robi się złote, jeśli tak -
czas wyjąć). Z tego ciasta można też zrobić pyszne ciasteczka, tylko nie można
zbyt cienko rozwałkować bo kruszy się w rękach.

Źródło: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...6314&a=21526314
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ta ,,góra" na mazurka jest przepyszna a a NIENAWIDZĘ mazurków!

Przed chwilą zrobiłam ją z przepisu w książce Neli Rubinstein, i tam on się zwie WANILIOWY a nei kajmakowy (gdyby się zwał kajmakowy, to bym nei zrobiła, bo nie lubie bardzo)

mniam!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no dla mnie klasyczny jest z ugotowanej puszki mleka skondensowanego, bo tak moja mama robi (błeeeee!! - jak pomyślę co ta puszka dodatkowo wydziela w czasie gotowania to jeszcze do bleeee dochodzi brrrrrr)

w kazdym razie taki jest pycha.
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
A właśnie ten z puszki to podrabiany- zajrzyj do przepisów swojej babci a zobaczysz że tam o skondensowanym mleku mowy nie ma
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Jotha, śmietana ma być kremówka. Ja uzylam jakiejś badziewnej z Leader Price, bo innej nie mogłam znaleźć w Geancie.
I też pyszne wyszło!

acha i wprzepisie w książce jest , ze mozna zamiast wanilii dać 2 łyżki aromatu (zreszta jest cala instrukcja obslugi do wanilii)

ja nei mailam ani tego ani tego i dałam jeden cukier waniliowy
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
zrobiłam mase z tego przepisu, gotowałą się rzeczywiscie bardzo dlugo, ale po pierwszym kipieniu juz sobie spokojnie pyrkała i wystarczylo ja tylko od czasu di czasu zamieszać, w smaku super, moja siostra byla zachwycona
icon_smile.gif


na zdjeciu to ta masa na górze
icon_smile.gif


DSC00786.JPG
 

Załączniki

  • DSC00786.JPG
    DSC00786.JPG
    45.6 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Też w tym roku robiłam ten mazurek. Znakomite i ciasto, i nadzienie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

libra777

Member
Mar 21, 2010
11
0
0
Witam ,też robiłam mazurek z przepisu Neli ,moja masa się gotowała a właściwie pyrkotała prawie 2 godziny (1h i 45 min.) starczyło jej na tą wielką blachę od piakrnika ,w smaku rewelacyjny,nie dałam wanilii tylko aromat ,nigdy nie kupie kajmaku z puszki jest obrzydliwy.
W sumie trochę ryzykowałam robiąc ten mazurek bo nie przepadam za kajmakowym ale miło mnie zaskoczył teraz powiem że uwielbiam ,jednak tylko z masy robionej samemu ,polecam
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Kajmak się gotuje, z przygodami, bo pierwszy spuszczony z oka na minutę wykipiał. Dziecko chciało wyjadać łyżką z kuchenki.
icon_lol.gif


EDIT:
Ale następnego dopilnowaliśmy i podzieliliśmy na pół - jeden jest klasyczny, waniliowy, na spodzie z ciasta polskiego (ale z mąk razowych), do drugiego dodałam gorzką czekoladę i kawę rozpuszczalną i wyłożyłam na ciasto z dodatkiem mielonych migdałów (plus marcepan i domowy dżem wiśniowo - czereśniowy).

EDIT2:

mazurek_kajmakowy_czekoladowy.jpg

mazurek_kajmakowy_waniliowy.jpg
 

Załączniki

  • mazurek_kajmakowy_czekoladowy.jpg
    mazurek_kajmakowy_czekoladowy.jpg
    98.2 KB · Wyświetleń: 9
  • mazurek_kajmakowy_waniliowy.jpg
    mazurek_kajmakowy_waniliowy.jpg
    87.9 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
W tym roku do kajmaku dodałam dwie łyżki masła.

mazurek_kajmakowy.jpg
 

Załączniki

  • mazurek_kajmakowy.jpg
    mazurek_kajmakowy.jpg
    68.5 KB · Wyświetleń: 7

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
Świetny przepis. Robiłam w tym roku sama kajmak po raz pierwszy, z przepisu podstawowego. Wyszła lekko krucha krówka, pycha, niech się schowają wszelkie kupne puszki
icon_biggrin.gif