IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

7 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Babka marmurkowa
Anusiaczek
post 16 Mar 2005, 08:34
Post #1


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.084
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 37





25 dag mąki
25 dag cukru pudru
3 jajka
1 mały proszek do pieczenia
1/2 kostki margaryny
3 łyżki kakao
cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka

1. Ucieramy margarynę z 1 łyżką cukru. Gdy gotowa, dodajemy resztę cukru, żółtka i ucieramy do białości. W tym czasie podgrzewamy mleko – powinno być dobrze ciepłe.
2. Do masy dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i stopniowo wlewamy mleko, cały czas ucierając.
3. Pozostałą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, po łyżce dodajemy do ciasta. Z białek ubijamy pianę, a następnie delikatnie mieszamy ją z naszym ciastem. Gdy gotowe, połowę masy wlewamy do formy, do pozostałej części wsypujemy kakao i mieszamy. Ciasto kakaowe wylewamy na jasne, tworząc fantazyjne wzory – można jeszcze delikatnie pomieszać łyżką.
4. Babkę pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 16 Mar 2005, 09:12
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Dzieki Anusiaczku !
Ta baba jest taka wilgotna, ze obled ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 16 Mar 2005, 11:24
Post #3


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.016
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



mały proszek do pieczenia? teraz jest tyle tego, że trudno wybrnąć: ile konkretnie tego proszku, w łyżeczkach?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aguśś
post 17 Mar 2005, 20:30
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 575
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 64



też się chciałam dowiedzieć o ten proszek Ile go dać ???

i na jaką blaszkę to ciasto???

bo wygląda apetycznie i mam na nie ochotę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 17 Mar 2005, 20:44
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Widuje proszki 'pojedyncze', czyli 'male' i 'podwojne', czyli 'duze'. To jest wyraznie podane na opakowaniu. Bodajeze 'stoi' na duzym, ze jest na podwojna ilosc maki.

A co do blaszki... Ja ja robilam w typowej babkowej formie w ksztalcie scietego stozka (tzn waski kominek i falisty zewnetrzny bok). Srednica spodu, to ok 24-28 cm.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aguśś
post 17 Mar 2005, 20:59
Post #6


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 575
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 64



Dzięki za szybką odpowiedź

muszę przyglądnąc się tym proszkom
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Anusiaczek
post 18 Mar 2005, 07:51
Post #7


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.084
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 37



Proszku do pieczenia sypię zwykle na oko Muszę wreszcie kiedyś porządnie go zmierzyć na łyżeczki Zazwyczaj jest to tak jak JotHa mówi taki pojedynczy.
Ja babkę często piekę w keksówce (długość 30 cm).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 18 Mar 2005, 08:27
Post #8


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.016
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



Anusiaczku - u mnie w sklepie ostatnio było kilka rodzajów proszku pakowanych po ...g i wszystkie były w pojedyńczych, małych opakowaniach więc postanowiłam poczekać jak zmierzysz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 19 Mar 2005, 19:03
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



To ja wklejam moje dzielo ;)
Nie wiem dlaczego, ale tlko 1/3 ciasta byla ciemna, a wyszlo tak, jakby 1/3 byla jasna.



Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 20 Mar 2005, 13:28
Post #10


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.016
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



Jotha - jeśli mogę zapytać: ile wsypałaś tego proszku do pieczenia?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
żonka73
post 20 Mar 2005, 14:04
Post #11





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 85
Dołączył: 27-February 05
Skąd: podkarpacie
Użytkownik nr: 367



Już mi ślinka leci .........mniam ,mniam..... icon_razz.gif icon_razz.gif icon_razz.gif icon_razz.gif icon_razz.gif icon_razz.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasiak73
post 20 Mar 2005, 14:35
Post #12


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.590
Dołączył: 15-February 05
Skąd: Charsznica
Użytkownik nr: 307



Ja smacznie wyglada mniam mniam chyb asie tez skusze............
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 20 Mar 2005, 16:48
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(margolcia)
Jotha - jeśli mogę zapytać: ile wsypałaś tego proszku do pieczenia?


Margolciu, mialam duze opakowanie, tzn 30 g proszku i wsypalam (na oko) pol paczuszki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 20 Mar 2005, 17:21
Post #14


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.016
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



JotHa!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Anusiaczek
post 20 Mar 2005, 22:16
Post #15


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.084
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 37



JotHa, babeczka przepiękna
No strasznie się cieszę, że tak dobrze z foremką rozstać się jej udało
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasiak73
post 25 Mar 2005, 18:33
Post #16


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.590
Dołączył: 15-February 05
Skąd: Charsznica
Użytkownik nr: 307



Zrobiłam juz ponad połowe niema chcialam wstawić zdjecie ale za póżno.Może nastepnym razem mi się uda.Polecam pysia......
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 25 Mar 2005, 18:48
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(kasiak73)
Zrobiłam juz ponad połowe niema chcialam wstawić zdjecie ale za póżno.Może nastepnym razem mi się uda.Polecam pysia......


Rozumiem doskonale
Go to the top of the page
 
+Quote Post
żonka73
post 29 Mar 2005, 08:51
Post #18





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 85
Dołączył: 27-February 05
Skąd: podkarpacie
Użytkownik nr: 367



Piekłam tą babkę na świeta
Wyszła super i jest bardzo dobra icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif
Polecam wszystkim
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasiak73
post 31 Mar 2005, 20:27
Post #19


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.590
Dołączył: 15-February 05
Skąd: Charsznica
Użytkownik nr: 307



Znowu pieklam ,pochwale sie moja......



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Miranda
post 31 Mar 2005, 20:29
Post #20


czeladnik
*****

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1.593
Dołączył: 17-February 05
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 312



Piękna!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

7 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd October 2019 - 20:08