Slodko kwasna wieprzowina ogolnie dostepna

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Nie jest to calkowita chinszczyzna bowiem mieso jest najpierw w ciescie maczane a nastepnie na tluszcz wrzucane.
icon_smile.gif


A ogolnie dostepna, bo skladniki mozna dostac w kazdym warzywniaku, nie trzeba szukac z orientalnych sklepach
icon_smile.gif


40 dag wieprzowiny- w kostke pokrojona
2 - 3 lyzki sojowego sosu
szczypta maki

Sos:
1/4 szkl cukru
2 lyzki kechupu
2 lyzki ciemnego sosu sojowego1/4 l-czka soli
1/2szkl soku z ananasa( ewentualnie wody)
1/4 szkl octu
1 lyzka maki kukurydzianej / zwyklej rozpuszczonej w 2-3 lyzkach wody

Do miesa ciasto:
2/3 szkl maki( jak ktos ma 1/3 szkl maki + 1/3 szkl maki kukurydzianej)
1 bialko- rozbeltane widelcem
1 lyzka oleju
ok 1/4 szkl cieplej wody

Inne:
marchewka
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
kilka plastrow ananasa( w czastki)
ja dalam tez kalarepe

Mieso wlozyc do sosu sojowego i szczypty maki- pozostawic na 20 minut.
nastepnie wszystkie skladniki ciasta polaczyc , zanurzyc w nim mieso a nastepnie smazyc na goracym tluszczu.

Skladniki sosu polaczyc w rondelku- wszystko wymieszac i podgrzac. Gdy goracy dodac warzywa pokrojone w paseczki( papryke w kostke)i czastki ananasa.

Kiedy mieso jest usmazone i ryz gotowy, lyzke make rozpuscic w wodzie , a nastepnie dodac do cieplego sosu- wymieszac.


podawac z ryzem - pyszne i proste!!!