Budyn z kaszy jagalanej gotowany na parze*

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Budyń z kaszy jaglanej

1/8 l (125 ml) kaszy jaglanej
½ l mleka
6 dkg masła
4 jaja
1 łyżka posiekanego kopru i pietruszki
Wybrać ładną kaszę, w której nie ma prosa i nasion traw, wymyć kilka razy w ciepłej wodzie, gotować w mleku mieszając; gdy zgęstnieje, wstawić na 20 minut do piecyka. Spienić masło w misce, dodać żółtka, ucierać wałkiem, dodać przestudzoną kaszę, trochę soli, koper i pietruszkę; gdy wszystko zostanie dokładnie zmieszane, lekko wymieszać łopatką z ubitą pianą, nałożyć do budyniowej formy, wysmarowanej smalcem, gotować 1 ½ godziny (90 minut). Po ugotowaniu otworzyć na minutę, aby para wyszła z formy, wrzucić budyń na półmisek, przybrać sałatką fryzowaną. Podać oddzielnie sos ogórkowy, grzybowy, kaparowy lub inny wedle upodobania.

Źródło: "Jak gotować", autor: Maria Disslowa książka z 1938 wydannie z 1989r .