Pascha Marinika

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
W piątek zrobię serek, w sobotę wszystko złożę w całość.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Tak wczesnie?
I ja będę robić ale boję się, że jak zacznę za wcześnie to nic do świąt nie dotrwa.
Własnie odkryłam, że pożarli całą czekoladę do pieczenia, jakieś 4 tabliczki po 200g.
 

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
U mnie już zrobiona i tężeje w lodówce. Odcedzałam na chuście serowarskiej. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne (wylizałam michę) więc spodziewam się pysznej wyżerki :-D
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Moja też już się chłodzi, ale rozczarowana byłam, V. wyżarł całą żurawinę i jest tylko z rodzynkami i skórką.
 

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Zależnie od tego jakie mleko różna ilość sera wychodzi więc pewnie tu też może.

Moja pascha została błyskawicznie pożarta. Jak dla mnie mogłaby być słodsza nieco, ale to na pewno od dodatków zależy bo moja była z orzechami i odrobiną żurawin tylko. Więc na przyszłość albo słodsze dodatki, albo więcej cukru bo ja słodkolubna jestem :-D
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Nie wiem Neti. Jakoś wcześniej tego nie zauważyłam.
icon_smile.gif

Zaległe zdjęcie.

bl_ciasto20a.jpg
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Zrobiona i zjedzona
icon_smile.gif


Smakowała, trochę na zasadzie nowości, bo u nas nie ma tradycji tego deseru.

Dziś zjadłam ostatnie okruszki - leżakowanie w lodówce zdecydowanie poprawia jej smak
icon_smile.gif


Eksperymentowałyście moze z proporcjami? Zastanawiam się, jakby tak dodać trochę więcej śmietany (np 150 ml.) a odjąć masła ze 2 łyżki.
Chciałabym uzyskać bardziej serowy, ale lżejszy smak.

Podsumowując - wchodzi do menu
icon_smile.gif
icon_smile.gif
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,831
53
48
Właśnie robię, chyba trochę za późno, ale trudno ☺ z bakalii mam zamiar dodać tylko orzechy laskowe i migdały, może łyżkę rodzynek.
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,831
53
48
Bo w przepisie jest, że powinna być porządnie odciśnięta. Póki co zrobiłam serek, mocno go rękami odcisnęłam i przycisnęłam garnkiem około 3 kg. Wieczorem zrobię.
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Zrobiłam i to z podwójnej ilości, trzymałam się ściśle przepisu, nic mi się nie przypaliło i wszystko wydawało się być okej: dobrze się ścięło, dobrze odcisnęło, dobrze zmiksowało, a mimo tego efekt jest dziwny. Ale może taki właśnie musi być... Moja pascha jest przyciężkawa, tłusta i smakuje jak twardy twaróg z bakaliami. Kurcze, nie smakuje mi. Czy zrobiłam coś nie tak? Może za długo go podgotowywałam? A może dałam za tłustą śmietanę [18%]?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,278
3,520
113
Nie wiem, czego oczekiwałaś, ale pascha smakuje jak tłusty twaróg z bakaliami - bo czymże innym mogłaby smakować, skoro robi się ją z twarogu i bakalii?
icon_smile.gif

Albo się ją polubi, albo nie.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Chyba oczekiwałam, że będzie delikatniejsza w smaku, bo taką właśnie jadłam w cukierni Grycana. Ich pascha smakiem przypomina ser śmietankowy [nie pamiętam jakiej jest firmy ten ser], który kupuję na pobliskim bazarze. Kupuje się ją lekko zamrożoną, a po rozmrożeniu robi się ona lekko mazista i pyszna.
Ta moja pascha już dziś jest lepsza, choć nadal bardzo zwarta.
gruebel_2.gif
Znajoma powiedziała mi, że nie powinnam była robić jej z tak dużej ilości [bo zagotowałam na raz aż 4 litry mleka i dodałam do tego cały litr śmietany 18%] i że pewnie za długo ją podgotowywałam i dlatego tak mocno mi się zbiła. Szkoda, że nikt z moich znajomych nie robi paschy, bo chciałabym spróbować jak powinna smakować. Bo może ta, którą zrobiłam smakuje jak trzeba, a ta z Grycana to po prostu wariacje na temat paschy...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,278
3,520
113
Mnie zawsze zależało na tym, by pascha była zwarta, głównie po to, by było ją łatwo kroić - takiej mazistej i kremowej jaką opisujesz jeszcze nie jadłam. Od dawna jednak chodzi za mną wersja Lavender Dream z twarogu i gotowanych żółtek, która imo jest właśnie bardziej kremowa i miękka:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=1792#post1792
Muszę ją w końcu zrobić.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,363
824
113
wink.gif
Ciężka 3-letnia cisza ? Czyżby święta były bez paschy ? Moje paschy już się chłodzą w doniczkach, ale zawsze - z przyjemnością odczytuję cały watek, zaglądam do melby Kamili,
dance.gif
koryguję błędy moje własne i inne. A jednak ta Marinikowa (Kręglickiej) jest chyba najsmaczniejsza. Przez lata mojej znajomości z paschą doszłam to takich proporcji, które zwiększają ilość serka, a zmniejszają tłustość - 2 litry mleka 3,2%, 2 duże kubki kwaśnej śmietany (2x400) i nie 250, a 200 g masła, a dalej już za Marinikiem. Gdzieś po drodze przeczytałam, że serek odciśnięty powinien być na tzw. piasek, co nie znaczy że jest suchy. Akurat to nie zawsze mi się udaje, choć obcieka przez kilka godzin. Nawet te dzisiejsze nie są obie takie same, ale na pewno pyszne ... u mnie z lekkim zapachem pomarańczy. Bakalii nie dodaję, tylko odrobinę kandyzowanej skórki pomarańczowej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: