Pascha Marinika

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Jaka to ukwaszona smietana Kamilo ? pytam tutaj, a moze powinnam w Melbie, co ?... To przeniescie
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ja do paschy zakwaszam śmietanę 30% z kartonika-dzień wcześniej dodaję do niej parę łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18% i zostawiam w temperaturze pokojowej do dnia następnego.Tym sposobem mam kwaśną tłustą śmietanę-jak szaleć to na całego :mrgreen:
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Ja równiez już od dawna mam smaka na Melbę. Dzieki Kamilo za link, bo już bez szukania mam przepis pod nosem. A paschę Marinika i tak musze zrobić, a nawet x 3, bo po ubiegłorocznym wykonaniu trzeba było dorabiać po świętach - dla rodziny.
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
kochani robie na Swieta poradzcie

1. moge zrobic ja w piatek? - bedzie ok na niedziele?
2. nie mam fajnej foremki moze zrobie tak jak ktos tu pisal w froemkach muffinkowych? bedzie ok?
3. jakiego mleka uzywacie - takiego z kartonika? - jakiej firmy? czy takiego z mleczarni rodzimych w woreczkach?
4. szukac koniecznie lasek wanilii czy moge uzyc cukru waniliowego? probowal ktos?
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Mleko to chyba tluste lepsze od chudego - tak gdybam ;) A ja robilam z cukrem waniliowym... Pewnie zapachowo ujmuje, jak to cukier.... ale czasami musi starczyc ;)

Mysle, ze mozesz zrobic w piatek, pozostawic w lodowce.
Jakos nie wyobrazam sobie malych pasch z foremek muffinowych... Nie masz jakiejs miseczki itp ?... Pewnie masz
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
zrobiłam właśnie tą paschę, już pięknie pachnie i wygląda
icon_razz.gif
chciałam sie tylko zapytać jak przechować ją do niedzieli- stoi w lodówce przykryta gazą ;) Nakryć ją może jeszcze talerzem czy sama gaza wystarczy?? i czy mogę "odwrócić" ją dopiero w niedziele?? :dump:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Tak mniej więcej ile bakalii dodać do paschy?
 

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Kasha, właśnie miałam o to pytać
icon_smile.gif
też jestem ciekawa.

czy suszone śliwki i morele to moczyć przed wrzuceniem (jeśli tak to ile)? I czy dobrze z nimi smakuje?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Mój serek już gotowy, alem się nad garem wystajała :lol: jutro dalszy ciąg robót :lol:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
moja pascha już pięknie stwardniała i czeka do jutra
icon_razz.gif
co do dodatków to dałam dośc dużo...około 1,5 szklanki bakalii i po pół białej i mlecznej czekolady
icon_smile.gif
a czy dobre to jeszcze nie wiem ;)