Dwa mazurki cytrusowe - cytryna i pomarańcza

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Oba mojej Mamy,.. bo ja nie piekę
icon_sad.gif


Ciasto kruche zrobic według ulubionego przepisu

Mazurek cytrynowy
Upiec ciasto z wysokim rantem.
Masa: 3 cale jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki soku z cytryny
2 łyżki starte skorki cytrynowej
oraz
2 małe cytryny
2/3 szklanki cukru

Upiec ciasto o wysokim brzegu.
Jajka i żółtka ubić z cukrem, dodać śmietanę, sok i skórkę - wymieszać.
Wylać na schłodzony spod.
Wstawić do piekarnika i piec ca 40 min. w temp. 150 stopni C
Wyjąc z formy dopiero wtedy, gdy ciasto ostygnie.
Wyszorować dokładnie 2 cytryny, pokroić w cieniutkie plastry.
Cukier i 1/2 - 2/3 szklanki wody gotować na wolnym ogniu. Gdy cukier się rozpuści włożyć plastry cytryny i gotować 40 min.
Wyłożyć je bezpośrednio przed podaniem mazurka na stół.

Mazurek pomarańczowy

Upiec spód z kruchego ciasta.

Masa: 1 pomarańcza
sok z cytryny lub cala cytryna
1 szklanka cukru
1 białko
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów

Dokładnie wyszorowana pomarańcze i cytrynę zemleć w całości, dodać pozostałe składniki.
Rozsmarować na upieczonym cieście.
Wstawić na 10-15 min. do piekarnika nagrzanego jedynie do 50 stopni C.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Marghe, kochanie. Do tego pomarańczowego to zemleć cytrynę i pomarańczę w maszynce (takiej do mięsa) czy w mikserze?
 

qayasun

Member
Kwi 11, 2011
3
0
0
Ja dokładnie ten przepis na mazurek cytrynowy wycięłam kilka lat temu z Duzego Formaty GW - jest autorstwa Kingi Rudnickiej i jest absolutnie genialny!
W moim piekarniku ta masa piecze się dłużej, myślę, że ok. 50 min, to chyba uroda piekarnika elektrycznego.
A przy kandyzowaniu plasterków cytryn trzeba uważać, żeby ich nie przypalić, bo potrafią się błyskawicznie skarmelizować:)