IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Pulpeciki greckie
Liska
post 22 Mar 2005, 20:07
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Uwielbam je, po prostu. Robi się je bardzo szybko. Dla miłośników sera feta i ruskich pierogów.


1 kg ziemniaków
200 g sera feta
dymka
jajko
sok z 1 cytryny
czarny pieprz
mąka
oliwa

Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzam, obieram ze skórki i zgniatam. Mieszkam z feta, dymką, jajkiem i sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem. Masę wstawiam na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formuję nieduże pulpety, które obtaczam mąką. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę pulpety z dwóch stron, aż się zarumienią. Papierowym ręcznikiem zdejmuję nadmiar tłuszczu. Do tego można podać sos z majonezu i czosnku.



Smacznego,
Liska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ZielonyKot
post 22 Mar 2005, 20:42
Post #2


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 422
Dołączył: 25-February 05
Użytkownik nr: 363



o, coś dla mnie icon_smile.gif zrobię jutro i pochwalę się, jak wyszły

update:
wyszły pyszne icon_smile.gif a do nich - tzatziki icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 25 Mar 2005, 08:39
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



CYTAT(ZielonyKot)
o, coś dla mnie icon_smile.gif zrobię jutro i pochwalę się, jak wyszły

update:
wyszły pyszne icon_smile.gif a do nich - tzatziki icon_smile.gif


bardzo się cieszęicon_smile.gif Ja zazwyczaj zjadam wszystkie za jednym posiedzeniem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
a_niusia
post 10 Apr 2005, 10:53
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 375
Dołączył: 6-December 04
Skąd: trochę stąd, trochę stamtąd ;)
Użytkownik nr: 217



czy nic się nie stanie jeśli przygotuję sobie tą masę dzień wcześniej a formować kotleciki i smażyć będę następnego? to dość istotne dla pracujacych do późna ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nadia
post 10 Apr 2005, 16:16
Post #5


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.057
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 141



Ze mnie żaden specjalista, ale myślę, że w ostateczności możesz dzień wczesniej ugotować ziemniaki i je zgnieść, a następnego dnia pomieszać z resztą składników.
Kiedys robiłam knedle - zbyt wolno mi szło - i resztka ciasta za długo leżała i zrobiła się całkiem rzadka (a były w nim gotowane ziemniaki).

Ale może się okazać, że TO ciasto jest inne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
a_niusia
post 12 Apr 2005, 16:10
Post #6


pomoc kuchenna
**

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 375
Dołączył: 6-December 04
Skąd: trochę stąd, trochę stamtąd ;)
Użytkownik nr: 217



melduję, że zrobiłam!
ziemniaki przecisnęłam przez praskę dzień wcześniej, fetę też ale nie połaczyłam składników tylko czekały w lodówce do dnia następnego, w którym je wymieszałam dodałam resztę i smażyłam.
No i nie wiem czy one mają być takie z lekka pływajace w środku? skorupka była fajnie chrupiąca a środek mało zwarty... przez to trochę się rozpadały.
Ale i tak były PYSZNE!!!
Polewałam sosikiem czosnkowym - wszystkim brdzo smakowały.
Muszę tylko popracować nad konsystencją... moze faktycznie ziemniakom nie służy takie lezakowanie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nurthena
post 22 Feb 2006, 00:56
Post #7


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 320
Dołączył: 23-October 05
Skąd: Włocławek
Użytkownik nr: 876



a ile mniej wiecej wyjdzi takich pulpecikow?? Bo przepis bardzo zachecajacy a nie wiem z jakiej porcji dla moich glodomorow robic
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st February 2020 - 13:47