- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Uwielbam je, po prostu. Robi się je bardzo szybko. Dla miłośników sera feta i ruskich pierogów.
1 kg ziemniaków
200 g sera feta
dymka
jajko
sok z 1 cytryny
czarny pieprz
mąka
oliwa
Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzam, obieram ze skórki i zgniatam. Mieszkam z feta, dymką, jajkiem i sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem. Masę wstawiam na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formuję nieduże pulpety, które obtaczam mąką. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę pulpety z dwóch stron, aż się zarumienią. Papierowym ręcznikiem zdejmuję nadmiar tłuszczu. Do tego można podać sos z majonezu i czosnku.
Smacznego,
Liska
1 kg ziemniaków
200 g sera feta
dymka
jajko
sok z 1 cytryny
czarny pieprz
mąka
oliwa
Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzam, obieram ze skórki i zgniatam. Mieszkam z feta, dymką, jajkiem i sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem. Masę wstawiam na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formuję nieduże pulpety, które obtaczam mąką. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę pulpety z dwóch stron, aż się zarumienią. Papierowym ręcznikiem zdejmuję nadmiar tłuszczu. Do tego można podać sos z majonezu i czosnku.

Smacznego,
Liska