Pulpeciki greckie

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Uwielbam je, po prostu. Robi się je bardzo szybko. Dla miłośników sera feta i ruskich pierogów.


1 kg ziemniaków
200 g sera feta
dymka
jajko
sok z 1 cytryny
czarny pieprz
mąka
oliwa

Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzam, obieram ze skórki i zgniatam. Mieszkam z feta, dymką, jajkiem i sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem. Masę wstawiam na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formuję nieduże pulpety, które obtaczam mąką. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę pulpety z dwóch stron, aż się zarumienią. Papierowym ręcznikiem zdejmuję nadmiar tłuszczu. Do tego można podać sos z majonezu i czosnku.



Smacznego,
Liska
 

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
o, coś dla mnie
icon_smile.gif
zrobię jutro i pochwalę się, jak wyszły
lyzka_widelec.gif


update:
wyszły pyszne
icon_smile.gif
a do nich - tzatziki
icon_smile.gif
 

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
czy nic się nie stanie jeśli przygotuję sobie tą masę dzień wcześniej a formować kotleciki i smażyć będę następnego? to dość istotne dla pracujacych do późna ;)
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Ze mnie żaden specjalista, ale myślę, że w ostateczności możesz dzień wczesniej ugotować ziemniaki i je zgnieść, a następnego dnia pomieszać z resztą składników.
Kiedys robiłam knedle - zbyt wolno mi szło :roll: - i resztka ciasta za długo leżała i zrobiła się całkiem rzadka (a były w nim gotowane ziemniaki).

Ale może się okazać, że TO ciasto jest inne.
 

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
melduję, że zrobiłam!
ziemniaki przecisnęłam przez praskę dzień wcześniej, fetę też ale nie połaczyłam składników tylko czekały w lodówce do dnia następnego, w którym je wymieszałam dodałam resztę i smażyłam.
No i nie wiem czy one mają być takie z lekka pływajace w środku? skorupka była fajnie chrupiąca a środek mało zwarty... przez to trochę się rozpadały.
Ale i tak były PYSZNE!!! :mrgreen:
Polewałam sosikiem czosnkowym - wszystkim brdzo smakowały.
Muszę tylko popracować nad konsystencją... moze faktycznie ziemniakom nie służy takie lezakowanie? :roll:
 

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
a ile mniej wiecej wyjdzi takich pulpecikow?? Bo przepis bardzo zachecajacy a nie wiem z jakiej porcji dla moich glodomorow robic :mrgreen: :mrgreen: