4 jaja
1/4 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
puszka ananasów
9 płatków żelatyny białej lub 20g żelatyny zwykłej (opakowanie na 1 litr wody)
500g serka homogenizowanego
250g śmietany 18%
400g śmietanki kremówki 30% lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru
Ciasto: Żółtka oddzielam od białek i ubijam z połową cukru. Białka ubijam na sztywno i potem dodaję resztę cukru i jeszcze chwilkę ubijam. Łączę obie masy ze sobą. Kakao, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewam do jednej miski i dodaję po łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszam do wyczerpania mieszanki mąk. Ciasto wylewam na blachę 40x24 i piekę w 200 stopniach. Odkładam do wystudzenia.
Masa: Ananasy odsączam, a żelatynę moczę w wodzie, żeby napęczniała albo jeżeli mam zwykłą żelatynę to rozpuszczam mniej więcej w 1/4 szklanki gorącej wody i studzę. Ser mieszam ze śmietaną 18% i rozpuszczoną żelatyną. Kremówkę ubijam na sztywno, gdy ser zacznie tężeć dodaje do niego ubita kremówkę i delikatnie ze sobą łączę, nastepnie dodaję ananasy pokrojone w mniejsze kawałki.
3/4 kremu wykładam na ciasto i kroję je w 4-5 pasów, zależy jak wysoki ma być torcik. Zwijam pierwszy pas w roladę, nakładam następny na niego i tak pokolei każdy, aż powsatnie dość szeroka rolada. Wkładam ciasto do tortownicy, żeby zastygło. Mozna zacząć od boków tortownicy zwijanie ku srodkowi i wtedy ten brak w środku uzupenić kremem. Po zastygnięciu boki i wierzch smaruje kremem, można wierzch ozdobic kulkami rafaello lub posypać wiórkami kokosowymi, albo zrobić rozetki z masy.
1/4 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
puszka ananasów
9 płatków żelatyny białej lub 20g żelatyny zwykłej (opakowanie na 1 litr wody)
500g serka homogenizowanego
250g śmietany 18%
400g śmietanki kremówki 30% lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru
Ciasto: Żółtka oddzielam od białek i ubijam z połową cukru. Białka ubijam na sztywno i potem dodaję resztę cukru i jeszcze chwilkę ubijam. Łączę obie masy ze sobą. Kakao, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewam do jednej miski i dodaję po łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszam do wyczerpania mieszanki mąk. Ciasto wylewam na blachę 40x24 i piekę w 200 stopniach. Odkładam do wystudzenia.
Masa: Ananasy odsączam, a żelatynę moczę w wodzie, żeby napęczniała albo jeżeli mam zwykłą żelatynę to rozpuszczam mniej więcej w 1/4 szklanki gorącej wody i studzę. Ser mieszam ze śmietaną 18% i rozpuszczoną żelatyną. Kremówkę ubijam na sztywno, gdy ser zacznie tężeć dodaje do niego ubita kremówkę i delikatnie ze sobą łączę, nastepnie dodaję ananasy pokrojone w mniejsze kawałki.
3/4 kremu wykładam na ciasto i kroję je w 4-5 pasów, zależy jak wysoki ma być torcik. Zwijam pierwszy pas w roladę, nakładam następny na niego i tak pokolei każdy, aż powsatnie dość szeroka rolada. Wkładam ciasto do tortownicy, żeby zastygło. Mozna zacząć od boków tortownicy zwijanie ku srodkowi i wtedy ten brak w środku uzupenić kremem. Po zastygnięciu boki i wierzch smaruje kremem, można wierzch ozdobic kulkami rafaello lub posypać wiórkami kokosowymi, albo zrobić rozetki z masy.

