SALCESON

kajorek

Member
Wrz 14, 2004
370
0
0
SALCESON

1 kostka margaryny
1 szkl cukru
1 szkl mleka
3 łyżki kakao

wszystkie składniki zagotować


3 pełne łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki bardzo dobrze ciepłego mleka

3-4 paczki herbatników ( takich pakowanych po 8 lub 10 sztuk i co ważne aby nie były miękkie tzn maślane, bo się rozpuszczą :mrgreen: ) połamać w kawałki ale nie kruszyć

po zagotowaniu w/w składników dodać rozpuszczoną żelatynę, i połamane herbatniki

masę wlać do grubego woreczka foliowego ( najlepiej po mleku), zawiązać sznureczkiem, ostudzić w zimnej wodzie i wstawić do zamrażalnika do stężenia.
Rada- nie kłaść- postawić :mrgreen: bo źle się to skończy .
Rada II skąpo ściąć woreczek po mleku bo może go potem zabraknąć przy wiązaniu :mrgreen: - nie pytajcie skąd wiem :mrgreen: :dump:

Gdy zastygnie całkowicie, obrać :mrgreen: z worka i kroić w plastry
Wychodzi dość słodkie, można ew zmniejszyć nieco ilość cukru

smacznego
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Dziś u kuzynki jadłam coś takiego,przepis chyba taki sam.

Całkiem dobre,tylkoże ona tą masę wlewa do butelki po

wodzie 1,5-2l ,ścina góre,wlewa,studzi w lodówce, rozcina butelkę

(żyletką) i wyjmuje.Powstaje taka okrągła kiełbaska.Prawda, że wygląda

to jak salceson ,co do smaku to nie wiem czy go przypomina bo

tego prawdziwego salcesonu nie jadłam.