SALCESON
1 kostka margaryny
1 szkl cukru
1 szkl mleka
3 łyżki kakao
wszystkie składniki zagotować
3 pełne łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki bardzo dobrze ciepłego mleka
3-4 paczki herbatników ( takich pakowanych po 8 lub 10 sztuk i co ważne aby nie były miękkie tzn maślane, bo się rozpuszczą ) połamać w kawałki ale nie kruszyć
po zagotowaniu w/w składników dodać rozpuszczoną żelatynę, i połamane herbatniki
masę wlać do grubego woreczka foliowego ( najlepiej po mleku), zawiązać sznureczkiem, ostudzić w zimnej wodzie i wstawić do zamrażalnika do stężenia.
Rada- nie kłaść- postawić bo źle się to skończy .
Rada II skąpo ściąć woreczek po mleku bo może go potem zabraknąć przy wiązaniu - nie pytajcie skąd wiem
Gdy zastygnie całkowicie, obrać z worka i kroić w plastry
Wychodzi dość słodkie, można ew zmniejszyć nieco ilość cukru
smacznego
1 kostka margaryny
1 szkl cukru
1 szkl mleka
3 łyżki kakao
wszystkie składniki zagotować
3 pełne łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki bardzo dobrze ciepłego mleka
3-4 paczki herbatników ( takich pakowanych po 8 lub 10 sztuk i co ważne aby nie były miękkie tzn maślane, bo się rozpuszczą ) połamać w kawałki ale nie kruszyć
po zagotowaniu w/w składników dodać rozpuszczoną żelatynę, i połamane herbatniki
masę wlać do grubego woreczka foliowego ( najlepiej po mleku), zawiązać sznureczkiem, ostudzić w zimnej wodzie i wstawić do zamrażalnika do stężenia.
Rada- nie kłaść- postawić bo źle się to skończy .
Rada II skąpo ściąć woreczek po mleku bo może go potem zabraknąć przy wiązaniu - nie pytajcie skąd wiem
Gdy zastygnie całkowicie, obrać z worka i kroić w plastry
Wychodzi dość słodkie, można ew zmniejszyć nieco ilość cukru
smacznego