Języczki z pure ziemniaczano-selerowego

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Skrót przepisu z Kuchni bez tajemnic. ;)

575 g ziemniaków
350 g selera
50 g masła oraz masło do posmarowania blachy
2 żółtka
sól selerowa
mielony pieprz

Seler pokroić w plastry i obrać (łatwiej będzie). Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ziemniaki i seler ugotować oddzielnie. Odcedzić, utłuc (też oddzielnie) na masę. Seler ubić z ziemniakami, masłem, żółtkami, pieprzem i solą selerową.
Blachy posmarować masłem i wyciskać na nie pięciocentymetrowe paski z masy z woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Piec ok. 15 min, do zrumienienia.

Podawać zamiast tłuczonych ziemniaków, frytek, smażonych ziemniaków lub ziemniaków w koszulkach.
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
To jest bardzo nieglupi przepis i ja go zrobie.
icon_smile.gif

Dzieki Johasia.
icon_smile.gif