- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
Skrót z Kuchni bez tajemnic.
700 g obranego selera
łyżka oleju oraz olej do posmarowania naczynia
4 posiekane dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki mąki
300 ml podgrzanego mleka
25 g startego sera cheddar
łyżeczka startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
1 łyżka startego parmezanu
łyżeczka pieprzu cayenne
Plastry selera (6 mm) wrzucić do wrzątku i podgotować 10-15 minut, aż będzie lekko mięki. Odcedzić.
W naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem ułożyć plastry selera by nachodziły na siebie
Rozgrzać na patelni olej i przesmażyć przez 2 min. posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, posypać mąką i smażyć minutę. Dolać mleko i zamieszać, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać starty cheddar, gałkę i inne przyprawy.
Polać selera sosem. Posypać parmezanem i pieprzem cayenne. Wstawić pod rozgrzany grill i grillować do zrumienienia sosu.
700 g obranego selera
łyżka oleju oraz olej do posmarowania naczynia
4 posiekane dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki mąki
300 ml podgrzanego mleka
25 g startego sera cheddar
łyżeczka startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
1 łyżka startego parmezanu
łyżeczka pieprzu cayenne
Plastry selera (6 mm) wrzucić do wrzątku i podgotować 10-15 minut, aż będzie lekko mięki. Odcedzić.
W naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem ułożyć plastry selera by nachodziły na siebie
Rozgrzać na patelni olej i przesmażyć przez 2 min. posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, posypać mąką i smażyć minutę. Dolać mleko i zamieszać, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać starty cheddar, gałkę i inne przyprawy.
Polać selera sosem. Posypać parmezanem i pieprzem cayenne. Wstawić pod rozgrzany grill i grillować do zrumienienia sosu.