Seler z sosem serowym

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Skrót z Kuchni bez tajemnic.

700 g obranego selera
łyżka oleju oraz olej do posmarowania naczynia
4 posiekane dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki mąki
300 ml podgrzanego mleka
25 g startego sera cheddar
łyżeczka startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
1 łyżka startego parmezanu
łyżeczka pieprzu cayenne

Plastry selera (6 mm) wrzucić do wrzątku i podgotować 10-15 minut, aż będzie lekko mięki. Odcedzić.
W naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem ułożyć plastry selera by nachodziły na siebie
Rozgrzać na patelni olej i przesmażyć przez 2 min. posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, posypać mąką i smażyć minutę. Dolać mleko i zamieszać, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać starty cheddar, gałkę i inne przyprawy.
Polać selera sosem. Posypać parmezanem i pieprzem cayenne. Wstawić pod rozgrzany grill i grillować do zrumienienia sosu.
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
Hmmm, nad tym przepisem, to ja sie musze chwilke zastanowic...
icon_smile.gif

Cheddara tu nie kupie. Cos wymysle... :roll:
Dzieki Johasia.
icon_smile.gif