Pepitka Agnieszki

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
...czyli mojej przyjaciolki z dawnych, studenckich czasow...

Skladniki na ciemne ciasto
1 szkl maki pszennej,
2 lyzki maki ziemniaczanej,
4-5 jaj,
13 dag margaryny,
3/4 szkl cukru,
0,5 szkl mleka,
1 lyzka kakao,
1 lyzeczka sody lub 2 lyzeczki proszku do pieczenia

Ubic piane z bialek. Margaryne utrzec z cukrem i zoltkami. Maki, kakao i proszek (sode) zmieszac i powoli wraz z mlekiem dodawac do utartej margaryny. Na koniec polaczyc z piana z bialek.
Wylac na blache uprzednio posmarowana tluszczem i wysypana tarta bulka.

masa biala (serowa)
30 dag bialego sera (twarogu),
0,5 szkl cukru,
2 lyzki masla,
2 jaja

Polaczyc w calosc ucierajac, bialka wczesniej ubic.

Wykladac na cielne ciasto malymi porcjami przy pomocy lyzeczki. Nalezy klasc mase 'naprzemiennie' zostawiajac odstepy rownej wielkosci samego ciasta ciemnego tak, aby powstala tytulowa pepitka czyli

o - masa serowa
x - ciemne ciasto

o x o x o x o x o
x o x o x o x o x
o x o x o x o x o
...... itd....

Piec ok 40-50 minut w ok 180 st C. Nie wymaga polewy, ale mozna zaszalec ;)

Jutro bede piec, wiec postaram sie o fotki.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
To zgodnie z obietnica obrazki:

pepitka1.jpg
pepitka2.jpg

pepitka3.jpg
pepitka4.jpg


Tylko, jak widac pomazalam polewa ;)