- Wrz 20, 2004
- 22,942
- 0
- 36
...czyli mojej przyjaciolki z dawnych, studenckich czasow...
Skladniki na ciemne ciasto
1 szkl maki pszennej,
2 lyzki maki ziemniaczanej,
4-5 jaj,
13 dag margaryny,
3/4 szkl cukru,
0,5 szkl mleka,
1 lyzka kakao,
1 lyzeczka sody lub 2 lyzeczki proszku do pieczenia
Ubic piane z bialek. Margaryne utrzec z cukrem i zoltkami. Maki, kakao i proszek (sode) zmieszac i powoli wraz z mlekiem dodawac do utartej margaryny. Na koniec polaczyc z piana z bialek.
Wylac na blache uprzednio posmarowana tluszczem i wysypana tarta bulka.
masa biala (serowa)
30 dag bialego sera (twarogu),
0,5 szkl cukru,
2 lyzki masla,
2 jaja
Polaczyc w calosc ucierajac, bialka wczesniej ubic.
Wykladac na cielne ciasto malymi porcjami przy pomocy lyzeczki. Nalezy klasc mase 'naprzemiennie' zostawiajac odstepy rownej wielkosci samego ciasta ciemnego tak, aby powstala tytulowa pepitka czyli
o - masa serowa
x - ciemne ciasto
o x o x o x o x o
x o x o x o x o x
o x o x o x o x o
...... itd....
Piec ok 40-50 minut w ok 180 st C. Nie wymaga polewy, ale mozna zaszalec
Jutro bede piec, wiec postaram sie o fotki.
Skladniki na ciemne ciasto
1 szkl maki pszennej,
2 lyzki maki ziemniaczanej,
4-5 jaj,
13 dag margaryny,
3/4 szkl cukru,
0,5 szkl mleka,
1 lyzka kakao,
1 lyzeczka sody lub 2 lyzeczki proszku do pieczenia
Ubic piane z bialek. Margaryne utrzec z cukrem i zoltkami. Maki, kakao i proszek (sode) zmieszac i powoli wraz z mlekiem dodawac do utartej margaryny. Na koniec polaczyc z piana z bialek.
Wylac na blache uprzednio posmarowana tluszczem i wysypana tarta bulka.
masa biala (serowa)
30 dag bialego sera (twarogu),
0,5 szkl cukru,
2 lyzki masla,
2 jaja
Polaczyc w calosc ucierajac, bialka wczesniej ubic.
Wykladac na cielne ciasto malymi porcjami przy pomocy lyzeczki. Nalezy klasc mase 'naprzemiennie' zostawiajac odstepy rownej wielkosci samego ciasta ciemnego tak, aby powstala tytulowa pepitka czyli
o - masa serowa
x - ciemne ciasto
o x o x o x o x o
x o x o x o x o x
o x o x o x o x o
...... itd....
Piec ok 40-50 minut w ok 180 st C. Nie wymaga polewy, ale mozna zaszalec
Jutro bede piec, wiec postaram sie o fotki.