Bananowiec

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-1,5 łyżki kakao

Ubić białka na sztywna pianę, dodać cukier, żółtka. Mąkę z proszkiem i kakao delikatnie wmieszac w masę. Wylać na blaszkę i piec w 180 stopniach C.

Masa:
ok. 1 kg bananów
ok. 800 ml śmietany kremówki
2 snieżki
3 łyżki żelatyny
1/2 puszki gotowanego przez 3 godziny mleka skondensowanego słodzonego
1 paczka biszkoptów

Na ostudzonym biszkopcie ułożyć jeden obok drugiego banany przekrojone wzdłuż na pół.
Śmietanke ubić, dodać śnieżki cały czas miksując masę, a następnie żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Na koniec dodac do masy 1/2 ugotowanego w zamkniętej puszcze i ostudzonego mleka.
To wszystko wykładamy na banany. Na wierzchu układamy biszkopty pod skosem, tak aby pól biszkopta było w masie, a pół wystawało. Biszkopty mogą byc zanurzone wcześniej w alkoholu. Wierzch polac delikatnie rozpuszczoną czekoladą.