kurczak faszerowany i foto instrukcja

Ti'Ana

Member
Sty 15, 2005
280
0
0
Kurczak faszerowany

Kurczak ok. 1,5 kg
Podwójna pierś z kurczaka
Garść wątróbek drobiowych ok. 20 dag
2 czerstwe kajzerki
2 pęczki natki pietruszki
rodzynki ok. 100 g
2 jajka
1 szklanka mleka do namoczenia bułek
1 szklanka bardzo mocnej herbaty do namoczenia rodzynków
przyprawy do farszu: sól, pieprz, cukier, pieprz kajeński lub chili,
przyprawy do skóry: sól, słodka papryka

Z kurczaka ostrożnie zdjąć skórę. To nie jest trudne Zaszyć otwory po skrzydłach, nóżkach, szyi. Lekko osolić, posypać słodką papryką.
Namoczyć bułki w mleku, rodzynki w herbacie.
Oddzielić mięso od kości, zmielić wraz z dodatkową piersią i wątróbkami.
W dużej misce wymieszać zmielone mięso, posiekaną natkę pietruszki, odciśnięte rodzynki i bułkę. Dodać 2 żółtka i przyprawy. Farsz powinien być wyraźnie ostry i słodki. Ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z 2 białek.
Luźno nafaszerować skórę (farsz rośnie w trakcie pieczenia), zaszyć.
Piec pod przykryciem lub w rękawie w temperaturze ok. 180 ponad godzinę. Pod koniec pieczenia odkryć aby zrumienić skórkę.
Podawać na zimno lub na ciepło.
Trochę pracy przy tym jest, jednak warto.

Instrukcja zdejmowania skóry:

Będą potrzebne ostre, wąskie noże
_444954_n.jpg


odcinanie skrzydeł
_444955_n.jpg


wyjęcie szyi ze skóry
_444956_n.jpg


odcięcie nóg w I stawie
_444957_n.jpg


wyłamywanie kości z nóg
_444958_n.jpg


wyjęta kość
_444959_n.jpg


odcinanie skóry 1
_444960_n.jpg


odcinanie skóry 2
_444961_n.jpg


oddzielanie skóry od mięsa
_444963_n.jpg


zdejmowanie skóry
_444964_n.jpg


osobno
_444965_n.jpg


już upieczony
_444967_n.jpg


smacznego
icon_lol.gif

_444966_n.jpg
 

borgia

Member
Wrz 22, 2004
368
0
0
Ti`Ana u mnie masz zaklepane robienie. Wszystko mi pasuje, a wygląda super. Nistety też dopiero po Świętach...