Nigdy nie jadłam takiej zupy, ale wyobraziłam sobie smak i spróbowałam go uzyskać. Ku mojemu zdziwieniu udało się. Proporcje są bardzo orientacyjne, można je modyfikować w zależności od upodobań.
Składniki:
1,5 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub grzybowego
kawałek dowolnego mięsa, ja użyłam około 25 dkg szynki wieprzowej
opakowanie suszonych chińskich grzybów
makaron sojowy
1 tofu
puszka kiełków sojowych
czerwona świeża papryka
ocet winny - szósta część szklanki
6 łyżek cukru
sos sojowy - 7 łyżek
chili świeże lub suszone
tabasco
puszka pomidorów
świeży imbir - kawałek wielkości pół kciuka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na jak najmniejszej ilości oleju. Bulion wstawiamy na mały gaz. Grzyby przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Paprykę i imbir kroimy w paseczki. W osobnym rondelku redukujemy ocet z cukrem. Do bulionu dodajemy pomidory, imbir, paprykę, sos sojowy, chili, tabasco, sól, pieprz, mięso, grzyby, zredukowany ocet z cukrem. Gotujemy na małym ogniu do chwili, aż papryka zmięknie, składniki się połączą, a zupa się zagęści. Do miseczek wkładamy kawałki tofu i kiełki oraz makaron sojowy. Wlewamy wrzącą zupę, przykrywamy na 3 minuty (aż makaron zmięknie). Gotowe.
Do zupy można dodać krewetki, pędy bambusa, kawałki ananasa... Jest pyszna, oryginalna i lekka. Dumna jestem z siebie.
Składniki:
1,5 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub grzybowego
kawałek dowolnego mięsa, ja użyłam około 25 dkg szynki wieprzowej
opakowanie suszonych chińskich grzybów
makaron sojowy
1 tofu
puszka kiełków sojowych
czerwona świeża papryka
ocet winny - szósta część szklanki
6 łyżek cukru
sos sojowy - 7 łyżek
chili świeże lub suszone
tabasco
puszka pomidorów
świeży imbir - kawałek wielkości pół kciuka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na jak najmniejszej ilości oleju. Bulion wstawiamy na mały gaz. Grzyby przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Paprykę i imbir kroimy w paseczki. W osobnym rondelku redukujemy ocet z cukrem. Do bulionu dodajemy pomidory, imbir, paprykę, sos sojowy, chili, tabasco, sól, pieprz, mięso, grzyby, zredukowany ocet z cukrem. Gotujemy na małym ogniu do chwili, aż papryka zmięknie, składniki się połączą, a zupa się zagęści. Do miseczek wkładamy kawałki tofu i kiełki oraz makaron sojowy. Wlewamy wrzącą zupę, przykrywamy na 3 minuty (aż makaron zmięknie). Gotowe.
Do zupy można dodać krewetki, pędy bambusa, kawałki ananasa... Jest pyszna, oryginalna i lekka. Dumna jestem z siebie.
Ostatnią edycję dokonał moderator: