2 lyzki oliwy extra virgin
2 lyzki soku z cytryny swiezo wycisnitego
2 lyzki chutneya z mango (lub innego, a od biedy moze byc i ketchup)
1 lyzeczka miodu
1 lyzeczka sproszkowanej kolendry
2 zabki czosnku drobno posiekane lub przepuszczone przez praske
4 filety z soli, halibuta, lososia lub innej ryby o dosc zwartej strukturze
sol i pieprz do smaku
Wymieszac w misce oliwe, sok cytrynowy, chutney, miod, kolendre i czosnek. Marynowac w tej zalewie filety przez ok. 30 min.
Smazyc filety ma rozgrzanej, minimalnie natluszczonej patelni grillowej lub zwyklym czy tez "stolowym" grillu. W czasie smazenia smarowac filety marynata. Przyprawic sola i pieprzem do smaku.
Podawac z czastkami cytryny i salata. Dodatek miodu do marynaty powoduje, ze filety sie pieknie rumienia.
2 lyzki soku z cytryny swiezo wycisnitego
2 lyzki chutneya z mango (lub innego, a od biedy moze byc i ketchup)
1 lyzeczka miodu
1 lyzeczka sproszkowanej kolendry
2 zabki czosnku drobno posiekane lub przepuszczone przez praske
4 filety z soli, halibuta, lososia lub innej ryby o dosc zwartej strukturze
sol i pieprz do smaku
Wymieszac w misce oliwe, sok cytrynowy, chutney, miod, kolendre i czosnek. Marynowac w tej zalewie filety przez ok. 30 min.
Smazyc filety ma rozgrzanej, minimalnie natluszczonej patelni grillowej lub zwyklym czy tez "stolowym" grillu. W czasie smazenia smarowac filety marynata. Przyprawic sola i pieprzem do smaku.
Podawac z czastkami cytryny i salata. Dodatek miodu do marynaty powoduje, ze filety sie pieknie rumienia.
Ostatnią edycję dokonał moderator: