w/g ksiazki Elizabeth Wolf- Cohen "Rice and Risotto"
2 lyzki masla
450g swiezego lub mrozonego zielonego groszku
1 kg swiezego szpinaku dosc drobno pokrojonego
1 peczek posiekanej swiezej miety
2 lyzki posiekanej swiezej bazylii
2 lyzki posiekanego swiezego oregano
1 duza szczypta swiezo startej galki muszkatolowej
4 lyzki mascarpone (lub gestej smietany)
2 lyzki oliwy extra vergine
1 duza cebula drobno posiekana w kostke
4 lodygi selera naciowego ( z liscmi) drobno posiekane
2 zabki czosnku drobno posiekane lub przecisniete przez praske
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
300g ryzu arborio
50 ml wytrawnego bialego wermutu
1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego
80g swiezo utartego parmezanu
Na 1 lyzce masla smazymy krotko groszek, szpinak, liscie miety, bazylie i oregano. Doprawiamy galka muszkatolowa, lekko studzimy. Dodajemy mascarpone. ( w oryginalnym przepisie polecaja to jeszcze troche zmiksowac w malakserze, ale moim zdaniem smaczniejsze jest tylko drobno posiekane).
Rozgrzac oliwe z pozostala lyzka masla. Dodac cebule, seler, czosnek i tymianek. Smazyc az sie zeszkla. Dodac oplukany ryz i smazyc mieszajac ok. 2 min. Dodac wermut. Gdy juz prawie wyparuje dolac 1 szkl wrzacego bulionu. Gotowac na malym ogniu, ciagle mieszajac, az sie prawie wchlonie. Kontynuowac dodawanie bulionu po ok. 1/2 szkl co kilka minut , czekajac przed dodaniem, az poprzednia porcja sie wchlonie. W sumie zajmuje to ok. 25-30 min.
Do miekkiego ryzu dodajemy mieszanke szpinakowo-ziolowa. Delikatnie mieszamy. Posypujemy parmezanem.
PS. To juz nie bedzie po wlosku, ale jak nie mam swiezego oregano i bazylii to dodaje pietruszki, szczypiorku i koperku. Ta wersja tez jest bardzo smaczna.
2 lyzki masla
450g swiezego lub mrozonego zielonego groszku
1 kg swiezego szpinaku dosc drobno pokrojonego
1 peczek posiekanej swiezej miety
2 lyzki posiekanej swiezej bazylii
2 lyzki posiekanego swiezego oregano
1 duza szczypta swiezo startej galki muszkatolowej
4 lyzki mascarpone (lub gestej smietany)
2 lyzki oliwy extra vergine
1 duza cebula drobno posiekana w kostke
4 lodygi selera naciowego ( z liscmi) drobno posiekane
2 zabki czosnku drobno posiekane lub przecisniete przez praske
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
300g ryzu arborio
50 ml wytrawnego bialego wermutu
1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego
80g swiezo utartego parmezanu
Na 1 lyzce masla smazymy krotko groszek, szpinak, liscie miety, bazylie i oregano. Doprawiamy galka muszkatolowa, lekko studzimy. Dodajemy mascarpone. ( w oryginalnym przepisie polecaja to jeszcze troche zmiksowac w malakserze, ale moim zdaniem smaczniejsze jest tylko drobno posiekane).
Rozgrzac oliwe z pozostala lyzka masla. Dodac cebule, seler, czosnek i tymianek. Smazyc az sie zeszkla. Dodac oplukany ryz i smazyc mieszajac ok. 2 min. Dodac wermut. Gdy juz prawie wyparuje dolac 1 szkl wrzacego bulionu. Gotowac na malym ogniu, ciagle mieszajac, az sie prawie wchlonie. Kontynuowac dodawanie bulionu po ok. 1/2 szkl co kilka minut , czekajac przed dodaniem, az poprzednia porcja sie wchlonie. W sumie zajmuje to ok. 25-30 min.
Do miekkiego ryzu dodajemy mieszanke szpinakowo-ziolowa. Delikatnie mieszamy. Posypujemy parmezanem.
PS. To juz nie bedzie po wlosku, ale jak nie mam swiezego oregano i bazylii to dodaje pietruszki, szczypiorku i koperku. Ta wersja tez jest bardzo smaczna.