- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Jem niewiele mięsa, ale to danie baaardzo lubię i jak nachodzi mnie chętka na miącho, często wybór pada właśnie na to:
40 dag mielonego mięsa
8 cienkich plasterków wędzonego boczku
garść suszonych grzybów
musztarda
pół bułki
jajo
2-3 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia (u mnie zazwyczaj oliwa)
pieprz i sól
odrobina ziół prowansalskich(według uznania)
- grzyby chwilkę gotuję, odcedzam i odstawiam do wystygnięcia (wody z grzybów nie wylewam,
- z mięsa, namoczonej bułki, jaja, soli i pieprzu + zioła wyrabiam masę, formuję placuszki grube na pół cm i około 10 cm średnicy, smaruję musztardą,
- na każdym kładę plasterek boczku, grzybek i zawijam,
- obtaczam w mące i obsmażam na rozgrzanym tłuszczu,
- duszę w wodzie z grzybów, żeby było bardziej grzybowo, dodaję do duszenia jeszcze parę grzybków.
Uwielbiam wsuwać te frykadelki z kaszą gryczaną.
Kasia
40 dag mielonego mięsa
8 cienkich plasterków wędzonego boczku
garść suszonych grzybów
musztarda
pół bułki
jajo
2-3 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia (u mnie zazwyczaj oliwa)
pieprz i sól
odrobina ziół prowansalskich(według uznania)
- grzyby chwilkę gotuję, odcedzam i odstawiam do wystygnięcia (wody z grzybów nie wylewam,
- z mięsa, namoczonej bułki, jaja, soli i pieprzu + zioła wyrabiam masę, formuję placuszki grube na pół cm i około 10 cm średnicy, smaruję musztardą,
- na każdym kładę plasterek boczku, grzybek i zawijam,
- obtaczam w mące i obsmażam na rozgrzanym tłuszczu,
- duszę w wodzie z grzybów, żeby było bardziej grzybowo, dodaję do duszenia jeszcze parę grzybków.
Uwielbiam wsuwać te frykadelki z kaszą gryczaną.
Kasia