na tortownice o średnicy 28 cm
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka octu
łyżeczka wody- bardzo zimnej
Masa:
1 duży (500g) jogurt wiśniowy lub brzoskwiniowy z dużymi kawałkami owoców
1 galaretka wiśniowa lub brzoskwiniowa
Do nasączenia:
1 szklanka herbaty z cytryna i z cukrem lub szklanka wody z sokiem wiśniowym
Na wierzch :
1 galaretka wiśniowa lub brzoskwiniowa
1 puszka brzoskwiń lub 2 puszki mandarynek (przy galaretce wiśniowej)
sposób przygotowania
Biszkopt: Z białek ubić sztywna pianę, dodać cukier, żółtka, ocet i wodę. Mąki przesiać wymieszać z proszkiem i wymieszać z masą jajeczną. Tortownice wysmarować olejem i posypać bułka tartą. Piec ok. 45 minut w temperaturze 160-170 stopni. Ostudzić przekroić na 2 części.
Masa: galaretkę rozpuścić w połowie porcji wody, ostudzić. Jogurt ubić mikserem, dodać rzadka galaretkę. 2/3 rozsmarować na nasączonym krążku, przykryć drugim. Nasączyć i posmarować go resztą masy. Wstawić do lodówki. Druga galaretkę rozpuścić w 3/4 porcji wody, na zastygniętej masie ułożyć owoce i zalać galaretką. Wstawić do lodówki.
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka octu
łyżeczka wody- bardzo zimnej
Masa:
1 duży (500g) jogurt wiśniowy lub brzoskwiniowy z dużymi kawałkami owoców
1 galaretka wiśniowa lub brzoskwiniowa
Do nasączenia:
1 szklanka herbaty z cytryna i z cukrem lub szklanka wody z sokiem wiśniowym
Na wierzch :
1 galaretka wiśniowa lub brzoskwiniowa
1 puszka brzoskwiń lub 2 puszki mandarynek (przy galaretce wiśniowej)
sposób przygotowania
Biszkopt: Z białek ubić sztywna pianę, dodać cukier, żółtka, ocet i wodę. Mąki przesiać wymieszać z proszkiem i wymieszać z masą jajeczną. Tortownice wysmarować olejem i posypać bułka tartą. Piec ok. 45 minut w temperaturze 160-170 stopni. Ostudzić przekroić na 2 części.
Masa: galaretkę rozpuścić w połowie porcji wody, ostudzić. Jogurt ubić mikserem, dodać rzadka galaretkę. 2/3 rozsmarować na nasączonym krążku, przykryć drugim. Nasączyć i posmarować go resztą masy. Wstawić do lodówki. Druga galaretkę rozpuścić w 3/4 porcji wody, na zastygniętej masie ułożyć owoce i zalać galaretką. Wstawić do lodówki.