Słone ciastka z oscypkiem

Baśka

Member
Wrz 13, 2004
1,129
0
36
Słone ciastka z oscypkiem

1 szklanka mąki, 3/4 szklanki tartego oscypka, 1/2 szklanki tłustej i kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki brązowego cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać drobno starty ser i wymieszać. Dodać śmietanę i szybko wyrobić ręką dość mokre ciasto. Jeśli się nie lepi, dodać trochę śmietany. Uformować wałek, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. ' Po godzinie kroić plastry, układać na blasze wyłożonej pergaminem. Dłonią rozpłaszczyć ciastka, aby były cieńsze. Wstawić do gorącego piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec ok. 20 min, aż będą rumiane. Najlepsze są prosto z pieca!
"Wysokie Obcasy" Agnieszka Kręglicka

tak brzmi oryginalny przepis, ale... jeśli ciastka mają być podane na przykład na drugi dzień to ich za bardzo nie spłaszczam bo robią się za twarde, ale jak będą konsumowane prawie że prosto z pieca to można się pokusić o ciensze ciasteczka. Dobrze wstawić ciasto na całą noc noc do lodówki bo ciacho bardziej stężeje i lepiej kroić ciasteczka.