Roladki z pora zawijane w szynke w sosie serowym*

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
5 bialych, dlugich czesci pora
10 plasterkow gotowanej szynki ( wedliny)

Na sos:
0,25 L mleka
0,25 L bulionu z porow
120g potartego sera
30g masla
0,25 lyzeczki pieprzu
30g maki
0,5 lyzeczki soli

szczypta muszkatu


Biale czesci pora oczyscic, przekroic na polowe ( na mniej wiecej rowne dwie polowki.. ) i ugotowac w lekko osolonej wodzie. ( 1/4 bulionu bedzie potrzebna do sosu)

Wszystkie skladniki na sos wymieszac i na chwilke odstawic.
Kazdy kawalek pory zawinac w jeden plasterek szynki, wlozyc do zaroodpornej formy, zalac sosem i piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przy 200 stopniach ok.20 min.


Przepis znalazlam daaaawno temu, gdzies w internecie, juz nawet nie pamietam gdzie.....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Brzmi super! Na 100% wypróbuję! Tylko nie wiem, czy rozumiej, jak te pory przepołowić... po średniczy, czy na dwa krótsze patyki?
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
:dump: to ja tak "madrze" napisalam... teraz to widze.... pion pomylil mi sie z poziomem.... :roll:

Trzeba je uciac na dwa krotkie patyki......ujelas to bardzo dokladnie.... a ja sie zastanawialam, jak to powiedziec "po ludzku" i jeszcze zle napisalam...


P.S. Przepis poprawilam...