- Mar 14, 2005
- 10,541
- 0
- 36
5 bialych, dlugich czesci pora
10 plasterkow gotowanej szynki ( wedliny)
Na sos:
0,25 L mleka
0,25 L bulionu z porow
120g potartego sera
30g masla
0,25 lyzeczki pieprzu
30g maki
0,5 lyzeczki soli
szczypta muszkatu
Biale czesci pora oczyscic, przekroic na polowe ( na mniej wiecej rowne dwie polowki.. ) i ugotowac w lekko osolonej wodzie. ( 1/4 bulionu bedzie potrzebna do sosu)
Wszystkie skladniki na sos wymieszac i na chwilke odstawic.
Kazdy kawalek pory zawinac w jeden plasterek szynki, wlozyc do zaroodpornej formy, zalac sosem i piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przy 200 stopniach ok.20 min.
Przepis znalazlam daaaawno temu, gdzies w internecie, juz nawet nie pamietam gdzie.....
10 plasterkow gotowanej szynki ( wedliny)
Na sos:
0,25 L mleka
0,25 L bulionu z porow
120g potartego sera
30g masla
0,25 lyzeczki pieprzu
30g maki
0,5 lyzeczki soli
szczypta muszkatu
Biale czesci pora oczyscic, przekroic na polowe ( na mniej wiecej rowne dwie polowki.. ) i ugotowac w lekko osolonej wodzie. ( 1/4 bulionu bedzie potrzebna do sosu)
Wszystkie skladniki na sos wymieszac i na chwilke odstawic.
Kazdy kawalek pory zawinac w jeden plasterek szynki, wlozyc do zaroodpornej formy, zalac sosem i piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przy 200 stopniach ok.20 min.
Przepis znalazlam daaaawno temu, gdzies w internecie, juz nawet nie pamietam gdzie.....
Ostatnią edycję dokonał moderator: